Stoppen met Flattr

De kogel is door de kerk, het besluit is genomen. Ik stop met Flattr.

Waarom Flattr

Jarenlang heb ik gebruik gemaakt van Flattr. Het idee sprak me aan en het werkte voor mij ook goed. Ik stortte periodiek een bedrag van enkele tientallen Euro’s en per maand werd een deeltje daarvan verdeeld. Dat verdelen gebeurde op basis van het aantal Flattrs dat ik gaf. Een klik op de knop bij Netzpolitik, C-Base en Taz, dat zijn 3 Flattrs en het maandelijks bedrag werd dan door 3 gedeeld. Dat vond en vind ik aangenaam simpel.

Maar de toko achter Flattr slaagde er niet in meer gebruikers te werven. Over de reden daarvoor kan veel worden geschreven. Dat is er ook. Waar nog weinig over geschreven is betreft de stappen die men heeft genomen het businessmodel te verbeteren. Ik heb het zien aankomen, maar toch toen de mail hierover met de uitleg mij bereikte was dat een bijzonder onaangename boodschap. Ik heb het dan nog niet eens over het feit dat de club is overgenomen door de partij die ook ad-block plus beheerd. Dat was wel al reden voor een pas op de plaats. Wat er nu met de nieuwe voorwaarden is gepresenteerd is voor mij de -u weet wel- limit.

Onacceptabel

Waar ik over struikel is het overhevelen van het EU gebaseerde back-end naar een US$ based back-end. De bedragen die gedoneerd en ontvangen gaan worden waren in Euro’s, dat wordt verplicht per april volgend jaar US Dollar. Dat betekent meer dat alleen omwissel gedoe en extra kosten. Het betekent vooral ook dat er een andere beheerder achter zit. Daarover wordt verrekte weinig geschreven, maar het is overduidelijk wel het geval. Wie geld van zijn Flattr account wil opnemen moet ook opeens ID bewijzen gaan uploaden. In het geval van zakelijke accounts is een maximaal 3 maanden oud “KvK bewijs” nodig. Flattr zegt dat het aan de bancaire regels heeft te voldoen. Ik zie daar vooral een ongekend brutale poging van data graaien.

Bovenstaande punten zijn voor mij onacceptabel. Er valt nog wel meer te zeuren over duidelijk verslechtering van het aanbod. Zin en tijd me daarin te verdiepen heb ik niet. De Flattr knop onderaan elke blogpost zal op zeer korte termijn verdwijnen. Het saldo dat ik heb zal ik asap opmaken door de boven genoemde partijen te flattren. Daarna is Flattr voor mij verleden tijd.

Share: