SSD verliest capaciteit door crappy Freemake software?

Het was recent al onderwerp voor een blogpost: een SSD die steeds minder vrije ruimte weergeeft. Zo maar tientallen GB’s minder weergeven als vrije ruimte terwijl er geen bestanden zijn bijgekomen. Daarvoor bleek een simpele oplossing te zijn alsmede een logische klinkende verklaring.

Tot zover ik het begrepen heb maakt Windows van elke update ronde een schaduwbestand aan (de herstelpunten). Die worden weggeschreven naar een deel van de harde schijf dat niet zichtbaar is. Dat kun je met het hier beschreven commando (“VSSADMIN LIST SHADOWSTORAGE” ) inzichtelijk maken en ook weer verwijderen.

Het ging weer mis

Dat is niet einde verhaal, want nadat ik op die manier tientallen GB’s had “teruggewonnen” ging het een heel tijd goed. Op de SSD in kwestie (ik heb het nooit gemerkt bij HDD’s) bleef er op de C partitie steeds 90~100GB vrij. Pas toen ik een flinke hoeveelheid video en audio ging bewerken en op het C deel tijdelijk 30GB neerzette ging het weer mis. Na het converteren, plakken en knippen van het materiaal – met als bestemming een andere partitie – was er op de C: nog maar 28GB vrij.

Er waren geen zichtbare temp files op de C: vindbaar dus het moest weer met de shadowstorage te maken hebben. Daar stond – nooit door mij ingegeven – “MaxSize=100GB”, geen wonder dat de schijf weer was “gekrompen”. Met “Vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /MaxSize=20GB” was het probleem ook zo weer te verhelpen wist ik.

Voor ik dat deed keek ik nog eens goed naar de herstelpunten – waren er dan zoveel aangemaakt in twee maanden tijd. Antwoord was: nee. Er was ook geen enkele verwijzing in de herstelpunten dat in een paar dagen tijd 60+ GB ergens anders voor was geclaimd. De enige verklaring die ik kon verzinnen was dat bij het converteren, plakken en knippen is niet goed was gegaan. Maar ook dat idee leek niet geheel te kloppen: ik heb al jaren opnames die ik na afloop bewerk en het is nooit opgevallen dat daardoor de C: partitie de kluts kwijt raakt.

Freemake is verdacht

Met de agenda bij de hand ben ik gaan terugrekenen wanneer het voor het eerst is gaan spelen en wat er rond die tijd gewijzigd is in de hardware of software. Zodoende ben ik uitgekomen bij de sofware waarmee ik video bewerk. Freemake heeft begin dit jaar de 4.1.9* versie uitgebracht. Freemake is goed, maar er is veel kritiek op mogelijk. Meegepakt wordt eye-candy, er is sprake van meegeleverde software die je onder geen beding wil installeren (link) en de updater is ook enorm irritant. Ik vermoed dat die versie – al dan niet omdat ik de firewall opdracht heb gegeven connecties van en naar Freemake te blokkeren – brak is. Dat zeg ik, omdat op een andere computer een oudere versie stand alone draait en daar de SSD nul afwijkingen vertoont.

Het lag voor de hand die oudere versie ook op de computer in kwestie te installeren. Dat liet Freemake niet zomaar toe. Het vergde de nodige handmatige ingrepen om echt alles tot op het registry niveau te verwijderen. Als je dat niet doet wordt namelijk een aantal features benut van de nieuwere versies. Na een handvol audio en video opnames bewerkt te hebben is de beschikbare SSD ruimte nog steeds op het normale niveau. Daarom concludeer ik voorlopig dat de nieuwste versies van Freemake zeer waarschijnlijk crappy zijn en je SSD management om zeep helpen.

Alternatieven: (1) neem een oudere stand-alone versie van het programma of (2) ga net als ik op zoek naar een ander programma, mag betaald zijn.