Sponsoring door N26 – daar vind ik wat van

Van de week kwam een melding voorbij van Nullcon dat in Berlijn iets organiseert waarbij N26 een van de bedrijven is die de sponsoring doet. Events zonder sponsors zijn amper mogelijk, dat is een gegeven. Dat niet elke sponsor past is lang niet iedere organisator duidelijk.

Sponsor nodig

nullcon-berlin-2022Nullcon organiseert trainingen en security conferenties. Het soort activiteiten waarvoor sponsors echt nodig zijn. Die zorgen voor meer dan de financiële ondersteuning. Bekende logo’s en namen zorgen voor meer aandacht en afgeleid tot meer aanmeldingen.

In ruil voor de bijdrage en genoemd worden tijdens het programma hebben sponsors ook de ruimte zich fysiek te presenteren. Daar is allemaal niets mis mee. De community die men bedient is het gewend en verwacht het ook.

N26

De activiteit die deze week wordt gehouden valt echter door een sponsor negatief op. Nullcon heeft N26 aan boord gehaald. De onlinebank heeft de naam verbonden aan een deel van het event en wil het gebruiken om mensen te werven.

Dat laatste staat expliciet genoemd en hoeft evenmin een probleem te zijn. Er is echter wel een probleem en dat is de staat van verdienste van N26. Een “bank” die nu in Duitsland en Italië aan banden is gelegd wegens falend compliance beleid. Een instelling die groei belangrijker vindt dan het doorlichten van klanten en transacties.

Dat het bedrijf te linken is aan opvallend veel verdachte transacties is hier ook al eerder gemeld. Het zelfde geldt voor het misbruiken van de API en de rekeningen door cybercriminelen en witwassers.

Sponsoring moet kunnen en welkom zijn, maar een bedrijf als N26 toelaten tot je business? Ik vind daar wat van.

Share: