Spamfacilitator op industriële schaal AS64627

Al geruime tijd wordt dit blog op grote schaal lastig gevallen door blogspammers die casino’s promoten. De criminelen maken opvallend veel gebruik van een verzender. De omvang en aard van de spamruns is dusdanig dat die partij weet moet hebben van de overlast. AS64267, Sprious LLC, aka Blazing SEO is die partij en die hoort op elk niveau geblacklist te worden.

SEO?

Blazing SEO noemt zich zelf “the best USA private proxy and digital solutions provider”. Op basis van de naam zou je verwachten dat het bedrijf zich richt op SEO. Dat is ook wat op de website te lezen valt. Met software van het bedrijf en de infrastructuur zou het mogelijk moeten zijn eigen websites aan een hoge zoekmachine ranking te helpen.

IP reeksen

Om dat mogelijk te maken heeft Blazing SEO en opvallend groot aantal kleinere IP reeksen. Daarmee kan een hoop webverkeer naar een bepaalde site worden gegeneerd en links twee kanten uit. In principe zouden door al die activiteit zoekmachines tot hogere rankings kunnen komen. Of dat inderdaad zo werkt boeit verder weinig.

Schimmig aanbod

Veel bedenkelijker is het ondubbelzinnig schimmige aanbod van Blazing SEO als het gaat om anonieme proxies. Er wordt nog net niet geschreven dat die onmisbaar zijn voor spamruns en andere vormen van cybercriminaliteit. Wat het bedrijf wel uit de doeken doet is dat het juist daarom die enorme batch met IP adressen, met brede geografische spreiding heeft. Er wordt ook geschreven dan de goedkoopste oplossingen gedeelde IP ranges zijn, waardoor de kans op een ban of plek op een blacklist aanwezig is. Om dat te voorkomen zijn er duurdere oplossingen, waarbij schone IP blokken ter beschikking worden gesteld. Verzoeken om schone IP adressen zouden snel worden ingewilligd.

Strafbaar?

Tot de verdere dienstverlening van het bedrijf horen ook “OCR/text captcha solving services”. Dat is de basis om blogspammen en andere online vervuiling mogelijk te maken. In hoeverre dat nog verenigbaar is met het Nederlandse strafrecht vraag ik me trouwens af. Het gaat immers om software die als enig doel heeft een beveiliging te omzeilen.

Blacklisten

Er is geen enkele reden Blazing SEO te beschouwen als een bonafide providers. Het totale aanbod is gebaseerd op het faciliteren van SEO fraude, het generen van fake traffic en het mogelijk maken van omvangrijke spamruns. Om de reden is het blacklisten van AS64267 pure noodzaak.

Als het niet lukt het hele ASN te importeren op de blacklist dan moeten de bijna 150 (!) verschillende IP reeksen (vooral /20 /23 en /24) worden toegevoegd. Op deze CSV staan alle blokken die Sprious LLC, aka Blazing SEO op 31 mei actief had genoemd. Het is even wat werk, maar voorkomt een hoop ellende.

Share: