Spambelgen met dubieuze hard- en software

Sinds een paar weken komt op een e-mailadres Belgische spam binnen. Het gaat daarbij om hard- en software aanbiedingen. Daar zit een luchtje aan en dat maakt het waarschuwen voor officesoftware.be noodzakelijk.

Het adres dat wordt geterroriseerd door de Belgen is het enige dat ooit iemand bij een KvK inschrijving is vermeld. Daar pluk ik nu nog steeds de zure vruchten van. De spamfilterregels voor dat account zijn dan ook zeer omvangrijk. Daarmee hopen ik criminelen en spammers zoals officesoftware.be buiten de deur te houden.

Het weren van spammers is een kat en muis spel. Spammers die willens en wetens de wet overtreden herken je bijvoorbeeld aan het grote aantal wisselingen van mailverzenders. De echte die-hard criminelen gebruiken daarvoor botnets. Een trede lager op de trap staan spammers die per keer wisselen tussen partijen als Mailjet, Mailchimp, Newsletter2Go en hoe ze ook allemaal moeten heten. Dat heeft een voordeel. Je kunt bij ongewenste mail redelijk snel vaststellen of het om een domme fout gaat (want dan blijven ze via 1 partij spammen) dan wel om bewuste overlast.

officesoftware.be is een duidelijk voorbeeld van het laatste. Het wisselt per spamrun van maillijst verzender. De registratie van de domeinnaam is een andere serieuze indicatie van het criminele aspect in de businesscase.

De Whois geeft sinds de eerste registratie voorjaar 2017 aan:

Phone: +31.000000000
Fax: +31.000000000
Email:

De spammers willen dus vanaf de start zoveel mogelijk onbekend blijven. Daar zullen ze zo hun redenen voor hebben. Ik schat namelijk in dat de software die ze verkopen zeer donker grijs is. €19 voor een Windows 10 of Office plus 2016 licentie is geen zuiver koffie. Dat “de licenties afkomstig [zijn] uit falingen en afschrijvingen bij bedrijven” is absolute onzin.

De dames en heren die achter>officesoftware.be schuilgaan pretenderen ook hardware te verkopen. Ook daar zijn de prijzen ongeloofwaardig en de regel “If it seems too good to be true, it probably is” gaat hier voor de volle 100% op. Er is trouwens nog een reden hier met een grote boog om heen: het opgegeven Leopold II laan 2E 9100 Sint-Niklaas +32(0)473/50061 verwijst naar een Regus gebouw en een mobiel nummer.

De spamgolf heeft overigens de nodige gelijkenissen met een eerdere actie van oplichters en vervalsers die zich voordeden als eerlijke Belgische IT ondernemers waar op dit blog voor werd gewaarschuwd.

Share: