Sneller opstartende computers wil toch iedereen?

Tot de grotere ergernissen in het leven van de moderne mens behoren computers die langzaam opstarten. Miljoenen werknemers zijn daardoor iedere werkdag weer gefrustreerd. De werkdag is voor hen niet goed begonnen. Zorgen dat computers snel opstarten scheelt ergernis en bespaart het bedrijfsleven miljoenen op jaarbasis.

Na deze opening is de hoogste tijd bovenstaande te voorzien van een disclaimer. Wat daar staat is namelijk heel erg geschreven met NT4 en/of Windows2000 desktops in het achterhoofd. Die zijn gelukkig allang verleden tijd. De moderne werknemer in deze contreien heeft geen desktop meer, maar een laptop. Het OS dat daarop staat start wezenlijk sneller.

Er is ook een andere groep. Dat kunnen werknemers zijn, maar ook zelfstandigen. Die staan op enige afstand van Windows en Apple systemen. Die groep werkt met computers waarop een Linux versie staat. In die groep zijn opscheppers te vinden. Die stellen dat na het indrukken van de startknop ze binnen 5 of 10 seconden al kunnen werken.

Andere Linux gebruikers vinden het opstarten geen punt om ter sprake te brengen. Dat wil niet zeggen dat ze elke keer binnen luttele seconden aan de slag kunnen. Alles behalve dat. Linux systemen die heel veel tijd nodig hebben om de desktop “klaar voor gebruik” te tonen zijn er ook. Zolang er geen zichtbare waarschuwingen zijn is het vinden van de oorzaken voor de doorsnee gebruiker lastig. Hij of zij accepteert dan maar dat het lag kan duren. Bij een upgrade van het OS zal het vast wel beter worden denken ze dan maar.

Onder Linux is het makkelijk de oorzaak van het slome opstarten te vinden. De aandacht hiervoor op fora en websites is niet heel erg groot. Dat It’s Foss er recent een post aan wijdde viel daarom ook extra op. Het triggerde de controle weer eens uit te voeren op drie verschillende computers.

Hier de scores

Laptop1

Laptop1:~$ systemd-analyze

Startup finished in 5.878s (kernel) + 12.206s (userspace) = 18.084s

graphical.target reached after 11.927s in userspace

Laptop2

Laptop2:~$ systemd-analyze

Startup finished in 5.076s (firmware) + 11.303s (loader) + 1.800s (kernel) + 9.522s (userspace) = 27.702s

graphical.target reached after 9.111s in userspace

Desktop1

Desktop1:~$ systemd-analyze

Startup finished in 2.950s (kernel) + 34.268s (userspace) = 37.219s

graphical.target reached after 19.614s in userspace

De scores van de beide laptops waren geen reden daar meer tijd aan te besteden. Bij de desktop was dat wel het geval.

Desktop1:~$ systemd-analyze blame

22.074s apt-daily.service

16.079s snapd.service

10.900s plymouth-quit-wait.service

4.549s NetworkManager-wait-online.service

3.729s apt-daily-upgrade.service

2.321s dev-sda3.device

2.248s gdm.service

2.098s man-db.service

1.688s systemd-logind.service

De eerste regel hoort daar niet te staan. Volgens deze link is het een bug in Debian. Eentje die trouwens al meerdere jaren bestaat. De oplossing wordt in de post beschreven.

Na toepassing is Desktop1 opnieuw gestart en daarna is was dit de output

Desktop1:~$ systemd-analyze

Startup finished in 2.959s (kernel) + 11.413s (userspace) = 14.373s

graphical.target reached after 11.380s in userspace

Het duurt nu 8 seconden korter eer het inlog scherm wordt getoond, het gehele opstartproces gaat nu bijna 50% sneller.

In minder dan 3 minuten is Desktop1 gefixed. Het systeem start nu voor het eerst sinds tijden – misschien zelfs voor het eerst – lekker snel op, een resultaat dat iedereen weet te waarderen.

 

( Tux afbeelding: Permission to use and/or modify this image is granted provided you acknowledge me lewing@isc.tamu.edu and The GIMP if someone asks.)

Share: