Smartphone opladen in de auto

Al jaren zit in mijn auto een universele houder voor afwisselend telefoon of iPod. Een typisch voorbeeld van een werkende el-cheapo oplossing. Om de apparaten die ik er in klem van stroom te voorzien heb ik de keuze uit speciale stekker-versterker combinatie voor de Apple muziek spullen en een universele USB plug voor elke telefoon.

Die USB telefoonplug heb ik jaren geleden gekocht, inderdaad ook een el-cheapo. Ik weet niet eens meer waar, wel dat die plug inmiddels 2 auto’s heeft ervaren, dus dat is best wel oud. Aan die plug is dan weer een USB snoer geplugd en dat was tot voor kort een USB A naar USB mini (link). Daarmee heb ik achtereenvolgens 2 Motorola telefoons en 1 HTC Android telefoon kunnen opladen. Dat ging altijd goed. Zeker de Motorola’s die nog echte GSM toestellen waren, waren op die wijze snel weer voorzien van voldoende stroom. Bij de HTC Hero liep dat ook goed, al viel daar op dat het echt langer duurde eer de accu op 100% stond. Met navigatie – en dus GPS – aan de smartphone opladen was bijvoorbeeld iets dat uren kon duren. Daaruit maakte ik al op dat het vermogen van de oplader ook een rol speelt.

Recent ben ik semi noodgedwongen overgestapt op een andere smartphone. Weer een HTC, maar een moderner model. De Desire is de eerste smartphone die ik inzet een micro USB stekker en dat betekent dus dat ik een aantal van de Hero gadgets niet langer kon gebruiken. Maar met eBay is dat een betrekkelijk euvel, uurtje surfen en wat zaken vergelijken en de verloopstekkers en snieren waren besteld. En ook typische eBay, dit soort kleiner orders wordt door de desbetreffende verkopers ook heel snel geleverd.

Op mijn zoektocht naar accessoires voor de Desire belandde ik op het android-hilfe forum, een site die ik vaker bezoek, vooral om te zien welke problemen T-Mobile branding met zich meebrengt. Op dit forum las ik voor het eerst iets over het afgegeven vermogen van 12v adapters. Nooit geweten dat een 12V sigarettenstekker in verschillende vermogentypes bestaat en evenmin was mij bekend dat USB kabels een rol kunnen spelen in het oplaadproces. De adapter die ik al jaren gebruik zegt een 1Amp model te zijn, dat hoort dus voldoende te zijn. Of de nieuwe eBay kabeltjes dat vermogen ook veilig en goed aankunnen – dat is kwestie van testen. Ik weet inmiddels wel al dat het opladen via een no-name 220v adapter sneller gat dan via de originele HTC Hero adapter waar ik een micro USB stekker in heb geplugd, dat maakt het nog interessanter.

Share: