Slome muis

Enige tijd geleden zijn van twee computers de muizen verwisseld. Dat hoort geen probleem te zijn, want de drivers zijn universeel. Toch gaat er iets niet lekker. Een set heeft te maken met een extreem slome muis, de andere set werkt naar behoren.

Er klopt iets niet. Logitech heeft een set drivers die voor beide muizen zou moeten werken. Beiden zijn draadloos. De kans op interferentie kan worden uitgesloten omdat de afstand tussen de twee devices en zenders amper is veranderd. Het probleem lijkt daardoor met de computer te maken te hebben. Er draait geen exotische Windows of Linux, dus dat zal de oorzaak niet zijn. Andere USB poort gebruiken is trouwens ook geen oplossing.

Wat dan wel? Een driver update heeft geen wonderen verricht. De draadloze muis vervangen voor een bedraadde ook niet. Dat laatste is ergens wel een goed teken, want dan is de kans groter dat het inderdaad niet aan de draadloze muis ligt maar aan iets met de computer zelf. De volgende stap wordt dan het totaal slopen van de muisdrivers en alles dat op USB lijkt. Dat laatste lijkt overkill, maar er is een issue met de achteraf geplaatste USB 3.0 kaart in het systeem. Er zou dus een interrupt of voedingsprobleem kunnen zijn.

Maar vooralsnog was er niet de noodzaak hier veel tijd in te steken. Vreemd genoeg is werken met een slome muis best vol te houden. Beter gezegd: het is opvallend hoe weinig de muis gebruikt wordt voor normale type werkzaamheden. Het helpt natuurlijk dat er een full size en goed toestenbord aanwezig is.

Dat toestenbord bleek handig om de oplossing te vinden. Het is een Logitech toestenbord met een aantal extra knoppen die deels zelfs te definiëren zijn. Om dat te doen is de Logitech applicatie SetPoint nodig. Die stuurt zowel het toetsenbord als de muis aan. Tijdens het doorlopen van de mogelijkheden valt daar iets op: de “aanwijzersnelheid” staat links van neutraal – met andere woorden op langzamer dan normaal. Dat is een instelling die ik niet zelf heb gekozen. Schijnbaar heeft Logitech dat automatisch gedaan toen er van muis werd gewisseld. Daarom maakte het ook geen verschil om een draadloos of bedraad model te gebruiken.

Problem solved, maar wie was er nou echt sloom?

 

Share: