Skype – wat moet ik ermee

Een artikel over Skype omdat een reminder duidelijk maakt dat de dienst niet meer wordt gebruikt. Dat was ooit anders. Skype is hier uit de gratie gevallen. Hoe is dat gebeurd?

Anno 2004

Lange tijd zijn hier twee Skype accounts in gebruik geweest. Een voor privé gebruik en een eerder zakelijke registratie. Het lijkt erop dat de oudste uit 2004 stamt, dat is dus uit de tijd dat Skype nog zelfstandig was. Een jaar later werd het overgenomen door eBay. In 2011, na een korte tussenstop bij een investeerder, nam Microsoft het bedrijf over. Op dat moment waren de twee accounts hier nog regelmatig in gebruik.

Geen noodzaak

Mobiele telefonie en internationaal bellen zijn tussen 2004 en heden fors goedkoper geworden. De mogelijkheid in het buitenland van de nationale belbundel gebruik te kunnen maken is een recente, maar ook belangrijke, ontwikkeling. Skype gebruiken om kosten te drukken is daarmee minder logisch geworden. De noodzaak het tweede zakelijke account aan te houden is als sneeuw voor de zon verdwenen. Na het opgebruiken van het saldo is dat een paar jaar terug vervallen.

Bagger

Het is niet alleen dat door het vervallen van het kostenvoordeel het gebruik van Skype onlogisch is geworden. De overname in 2011 door Microsoft heeft geleid tot aanpassingen. Al jaren is de werking van de eigen apps binnen de Windows omgeving slecht. Bagger is nog een nette omschrijving. Onderbouwingen, en sterkere bewoordingen, zijn op Reddit en elk tech blog wel te vinden. Het is welhaast totale idioterie dat anno 2019 de Linux versie beter werkt (lees: het doet) dan de Windows versies.

Reminder

De reminder die ontvangen is dat het saldo binnen 7 dagen komt te vervallen was de directe aanleiding nog eens de eigen Skype geschiedenis door te nemen. Duidelijk is geworden dat Skype voor mij geen need to have meer is maar in het beste geval een nice to have. Waarschijnlijk zal het account volgend jaar worden afgestoten.

Om eerlijk te zijn, de alternatieven zijn inmiddels ook gewoon erg goed. Signal en Telegram zijn voor mij bruikbare alternatieven (Wire zou het ook kunnen zijn).