ShuttleMusicPlayer verliest bibliotheek

Bijna elk Android device lijkt standaard te worden uitgeleverd met twee muziekspelers. Er is een Google player en een speler die de fabrikant op het device zet. Beiden zijn bruikbaar, maar niet optimaal. Er zijn betere spelers via de playstore te krijgen, zoals ShuttleMusicPlayer. Die is overzichtelijk en stabiel. Dat de app opeens een deel van de muziekbibliotheek miste was dan ook een rare ervaring.

ShuttleMusicPlayer

Het gebruik van de ShuttleMusicPlayer is simpel. De app installeren en daarna de achtergrondkleur instellen. De weergave van albums, genres en artiesten kan worden uiteraard worden aangepast. Dat zal voor niemand een probleem zijn. Als er muziek wordt toegevoegd verschijnen de nieuwe tracks en albums vanzelf in de UI van de speler.

Gallery

De meeste muziek die op devices staat is voorzien van afbeeldingen van de hoezen of artiesten. In sommige apps voor het weergeven van illustraties is het mogelijk directories of mappen uit te sluiten van weergave. Dat is het geval bij Gallery wat hier draait. Voordeel van die optie is dat er geen tientallen mappen met slechts een of twee foto’s in het overzicht bijkomen, want elk muziek album is ondergebracht in een map.

Excluden

Al eerder was opgevallen als bij Gallery een hele map wordt ge-exclude van weergave in plaats van de afbeelding de ShuttleMusicPlayer het hele album niet meer zag. De reden daarvan is bekend. Gallery zet een punt (.) voor de map, wat in Android betekent dat deze niet meer door de Android apps wordt gelezen. De ShuttleMusicPlayer volgt die Android instructie precies op. Door alleen de illustratie van een punt te voorzien kan de muziekspeler nog steeds het album inlezen en indexeren.

Onzichtbaar

Die logica en werkwijze is recent om zeep geholpen. Van de ene op de andere dag was een groot aantal albums in de speler niet meer te vinden. In de file finder van Android waren ze wel zichtbaar. Aanklikken leidde er niet toe dan de ShuttleMusicPlayer oppakte. Alleen met de minder gewaardeerde Google muziek afspeler waren ze te benaderen. De optie om de hele bibliotheek opnieuw geforceerd in te lezen maakte ook niets uit. Dat is een optie die normaal handig is om nieuw toegevoegd werk zichtbaar te krijgen als de speler dat niet vanzelf doet.

Het opheffen van de exclude status van het artwork in Gallery maakte evenmin iets uit. Het leek er zelfs op alsof er meer albums onzichtbaar werden. De muziekspeler kon niet worden geüpdatet en er waren geen online commentaren dat de laatste versie bugs had.

Wissen en installeren

Wat restte was de app wissen en opnieuw installeren. En zie, dat loste het probleem van de verminkte, gereduceerde bibliotheek op. De exclude status van het artwork in Gallery maakte, zoals het hoort, niet meer uit. Een verklaring voor deze rare fout is er niet. Dat er een samenhang is met Gallery klinkt logisch, maar het kan niet worden aangetoond. Hoe dan ook. Als een app, zoals de muziekspeler, een keer onbekende kuren vertoont is het wissen en opnieuw installeren een te overwegen optie.

Share: