rpDUB – want nog weer anders dan normaal

rpdub-01-1200Woensdagavond, ergens in Dublin Ierland, de quasi officiële voor-aftrap van de eerste re:publica buiten de thuisbasis Berlijn. Dat is natuurlijk een hele gebeurtenis.

Wat er aan voorafging: Het einde van rpTEN was de aankondiging dat met later het jaar in Dublin zou landen. Samen met een Ierse organisatie iets aldaar neerzetten en zien of het concept dat de kern van re:publica is ook in het buitenland kan werken. Pracht idee natuurlijk.

De evaluatie van de rpTEN in juni ging via een online enquête en daaraan verbonden was een prijsvraag met als prijs toegang tot Dublin. Op die manier is aan het toegangskaartje voor het event gekomen. Vervolgens was er een tijd radiostilte tot augustus, en toen werden de contouren van het programma bekend. Wat de lokale Ieren zouden doen werd niet genoemd, maar dat was voor mij toch maar een detail. In september werd duidelijk dat rpDUB over drie verschillende locaties werd gehouden. Niet direct bij elkaar in de buurt, ik had onraad kunnen ruiken.

Hoe dan ook gisteravond vielen de stukken pas op hun plaats. De Ieren zijn afgehaakt, er is geen driedaags programma waarin rpDUB een dag uitmaakt, het is gewoon maar een dag. Iedereen die woensdag is ingevlogen gaat dus vrijdag ook weer weg. Noem het het beste maken van een rare start. Maar hey, dat was ook vooraf bekend: we weten niet precies, maar we gaan het wel proberen. En met die instelling ben ik er in ieder geval ook naar gegaan: kijken of het kan buiten de vaste basis en in een ander taal.

Over de onderwerpen zelf: die zijn gelukkig en vanzelfsprekend bijzonder des re:publica’s