RP22: OSINT voor scholieren – uitgelegd door DW

RP22Tijdens RP22 heeft de Deutsche Welle (DW) de basisprincipes van OSINT uitgelegd aan een zaal vol scholieren. DW heeft voor journalisten en onderzoekers meerdere OSINT programma’s die echt de moeite waard zijn. Daardoor was de nieuwsgierigheid gewekt waarin het programma voor profi’s en volwassenen afwijkt van dat voor scholieren.

Tincon

Naast RP22 is er ook Tincon, het wordt door min of meer hetzelfde team georganiseerd. Tincon is bedoeld voor jongeren. Ouders en verzorgers zijn bij de meeste onderdelen niet welkom. Een deel van het RP22 programma, namelijk de laatste dag, is compleet toegankelijk voor de Tincon bezoekers. De eerste dag van Tincon is deels toegankelijk voor RP22 bezoekers en dat gold ook voor de workshop fakenews herkennen.

OSINT

Feiten en verzinsels van elkaar kunnen onderscheiden vereist speurwerk. OSINT is daarbij de voor de hand liggende mehtode. De term is direct aan het begin van de workshop gevallen en uitgelegd aan de zaal. Die zaal was gevuld met meer dan 100 scholieren. Ze kregen van Julia Bauer van DW in de vorm van een quiz de basis principes van zoeken en herkennen uitgelegd. Voordat de quiz begon is gevraagd wie al bekend was met bepaalde methode van controleren. Daarbij viel de term OSINT niet, terwijl dat het wel was. Naar schatting een kwart van de groep gaf aan wel eens of vaker iets te controleren op de genoemde manieren. Dat varieerde van zoeken of het gaat om een echte foto of een stock foto tot het vergelijken van de tijdstippen.

Spelenderwijs de basics uitgelegd

De quiz zelf was niet extreem moeilijk, het observeren van de zaal was leuk. Het competitie effect was duidelijk zichtbaar. Tientallen jongeren waren serieus bezig met opzoeken, anderen vonden afkijken wel makkelijk. Dat was nadrukkelijk toegestaan, net als overleggen. Zonder dat deze groep het doorhad kregen ze lettelrijk spelenderwijs met een tiental vragen de basics uitgelegd en daarbij tips hoe nep van echt is te onderscheiden.

Kinderen en concentratie is altijd wel een ding, helemaal als buiten de zaal de zon schijnt, tafelvoetbal en flipperkasten lonken. Toch bleef het overgrote deel van de groep tot het einde zitten en meedoen. Complimentje voor DW en RP22 hoe zij op speelse wijze iets nuttigs als OSINT onder aandacht wisten te brengen.

(van deze workshop is uiteraard weinig fotomateriaal beschikbaar. Wie het OSINT programma van DW en de links wil zien: Julia Bayer op twitter volgen)