Rond Regus is het opvallend stil

Regus_logoIs er iets aan de hand met flex-werkplekverhuurder Regus, ze zijn zo stil? Waarschijnlijk vinden de “Engelsen” van moederbedrijf IWG het niet fijn in de hoek te zitten waar nu de meeste klappen vallen. Ze hebben de zaakjes nog steeds beter voor elkaar dan WeWork, maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf geen grote risico’s loopt.

Regus zorgde tot in maart elke paar weken wel het vaknieuws. Publicaties voor de vastgoedsector en start-ups wezen de lezers maar al te graag op al die nieuwe locaties die IWG aan het Regus of Spaces portfolio toevoegde. In maart kwamen er nog een oude Rabobank locatie in Haarlem en nieuwbouw in Almere op de lijst. In het buitenland was hetzelfde aan de hand. Het was business as usual.

Omslag

Regus-aandeel0IWG-CNBCEind maart is het feest voor IWG duidelijk afgelopen. De koersval die het bedrijf dit jaar te verwerken kreeg is bijzonder fors. Laatste aanleidingen waren de winstwaarschuwing en aankondiging dat er voorlopig geen aandelen meer worden ingekocht. Dividend wordt ook niet meer uitgekeerd. Tussen de begin stand van 2020 en de waarde begin deze maand zit een verlies van 50% (bron).

Stilte

Sinds eind maart is het ook heel erg rustig geworden rond IWG. Zowel Regus, Spaces als de andere merken worden nog maar mondjesmaat genoemd in de pers. Een van de laatste keren was omdat IWG een koper zoekt voor een dozijn Britse locaties. Daarmee wil het GBP 250 miljoen binnenhalen. Dat geld is schijnbaar hard nodig. Tegelijk waren er meldingen van verhuurders die weigeren IWG een lagere nota te sturen. Huurders die de werkplek niet mogen gebruiken door de lockdowns maar wel een factuur van Regus krijgen hebben zich ook gemeld.

Vertraging

Met enige vertraging heeft IWG, Regus de volle klap van het Corona virus gekregen. Het heeft net als WeWork tot het laatste moment een enorme hoeveelheid kantoorruimte uit de markt gehaald met het idee daar snel via flex constructies omzet mee te maken. In de VS en bijna overal in Europa is dat spel gespeeld en op dit moment beschikt Regus over hele slechte kaarten.

Vooruitzichten

Regus en Co weten dat de meeste werkplekken die ze nu verhuren kunnen worden opgezegd. Dat kracht van het concept – kort lopende contracten – blijkt nu een nadeel. Het aantal bestaande klanten dat op korte termijn meer ruimte zal gaan huren om aan de 1,5 meter voorschriften te voldoen, is beperkt. Daarvoor ontbreken de middelen en de concurrentie van het HomeOffice is opeens veel groter geworden.

Dat de eerste vastgoedjongens en meisjes de pers opzoeken met verhalen dat ombouwen en aanpassen geen serieus probleem is, kan worden afgedaan als interessant, maar weinig realistisch. Locaties die voorheen als voordeel hadden dat ze makkelijk het met OV te bereiken waren, hebben dat nu als nadeel.

De verhuur van vierkante meters kantooroppervlak zal nog enige tijd flink onder druk blijven staan. Want los van het aanbod dat niet aansluit op de huidige eisen is er rekening te houden met een groot aantal faillissementen. Volgens deze bron verwacht een op drie start-ups in de EU onder te gaan. Zelfs al kan een deel daarvan herfinanciering krijgen, ze moeten dan strakker op de kosten gaan sturen. Dat betekent dat in ieder geval de vraag naar de duurdere flex-werkplekken sterk zal afnemen.

Share: