Robeco toont: banken als vanouds weer niet eerlijk

Ruim een maand geleden kwam een post uit Rotterdam. Robeco met fanmail voor een slapende rekening. Groot nieuws, we gaan nog meer verbeteren en er komt een nieuwe rekeningnummer dus of ik even snel drie stappen wil nemen volgens bijgesloten instructie.

Nee, ik heb het te druk en de deadline voor de omnummering – dat lijkt het mij te zijn – is ruimer dan de deadlines die ik heb voor een aantal opdrachten. Dus ik schuif het terzijde. Enkele weken daarop volgend een reminder – wederom per post – of ik toch niet ben vergeten et cetera.

Inmiddels heb ik mijn prioriteitenlijst opgeschoond en ga er eens voor zitten. Dus ik moet inloggen met mijn gebruikersnaam en wachtwoord. Niet paraat, want het is een slapende rekening. Na enig zoekwerk heb ik die boven tafel en log in.

Kijk dat begint goed, de inlogprocedure wordt verbeterd. Niet langer een onlogische naam/wachtwoord combinatie, maar iets op basis van NAW en een additionele waarde. Verbetering is hier in ieder geval een omschrijving waar leesteken bij passen – want is beter ook veiliger? Ik heb daar zo mijn twijfels over.

Nog “beter” wordt het nadat ik een scherm voor me krijg met verzoek e-mailadres in te geven. OK, dat is vreemd want volgens mij hebben ze dat al lang. Ik krijg wel eens een mail, maar wellicht is het een controle slag.

Niet dus. Want wat blijkt: het invullen van het e-mailadres betekent dat Robeco de afschriften voortaan per e-mail toezendt. En mind you zonder het ingeven van een e-mailadres kan je het proces niet afronden.

Eerlijke transparante communicatie van Robeco? Nee dit is een heftig voorbeeld van opzettelijk om de tuin leiden van klanten omdat de bank de eigen belangen (minder overhead) duidelijk zo veel belangrijker vindt dan een gedegen imago.

Toen een paar dagen geleden VNO-NCW voorzitter Wientjes kwam met zijn oproep “stop het bashen van de banken” heb ik dan ook een traantje weggepinkt. De sector heeft in mijn optiek na een korte periode van bezinning – ja echt, banken leken het leven te beteren – de draad weer opgepakt. Maling hebben aan eerlijkheid is weer terug op het peil van een paar jaar geleden, in ieder geval bij Robeco.

(en ik ben nadrukkelijk niet de enige die dat vind, de quote van Wientjes levert heel wat googlehits met kritische ondertoon)

Share: