Retro toetsenbord – toetsenbord déjà vu

In mijn jonge jaren, dat was in het vorige millennium, waren er al fanboys voor de schaarse edoch hypermoderne computers en assecoires. Uit die tijd stamt ook de voorliefde van sommigen voor IBM toetsenborden. In sommige sectoren en vooral over de grens genoten de toetsenborden van Siemens-Nixdorf een vergelijkbare status.

IBM

De IBM toetsenborden onderscheidden zich van de rest van de markt door de combinatie van gedegen bouw en een unieke aanslag. Ik vermoed dat in de toetsenborden van de eerste generatie een frame van gietijzer was verwerkt om ze stabiel en massief te laten overkomen. De vorm van de toetsen zelf was dertien in een dozijn. Waarom de aanslag zo goed zou zijn is makkelijk te vinden op internet. Er wordt zelfs nu nog over gepubliceerd.

Siemens-Nixdorf

Siemens-Nixdorf was rond de eeuwwisseling al in vergaande staat van ontbinding. Onder de dubbele naam heeft het concern formeel slechts acht jaar (1990-1998) bestaan. Dat velen het nog steeds herkennen als een bedrijf heeft alles te maken met de pinautomaten. Daar zit ook een mini toetsenbord op, maar dat daar gaat het hier verder niet over.

De echte computer toetsenborden van Siemens-Nixdorf vielen door twee dingen op. Het groenige logo was een, de vorm van de toetsen zelf was twee. In tegenstelling tot alle andere toetsenborden waren de toetsen bewerkt. De indruk die werd gewekt was dat de toetsen rond waren. Dat was  een knipoog naar de typemachines die tegen die tijd ook massaal werden uitgefaseerd.

Migratie

Maar er was ook een serieuze reden. Door die vorm was blindtypen op een computer toetsenbord voor iemand die dat op een typemachine geleerd had veel makkelijker dan op een toetsenbord met rechthoekige toetsen en toetsen met verschillende groottes. Dit was echt handig voor om grote groepen gebruikers (veelal met computerangst) makkelijker te laten migreren . Over de kwaliteit van de aanslag valt ook een hoop te zeggen, dat is net als bij IBM reden voor veldslagen tussen voor- en tegenstanders.

IBM toetsenborden zie ik nog wel eens voorbij komen. In de hackers, makers, knutselscenes worden die nog steeds gebruikt. De Siemens-Nixdorf planken kom ik niet meer in het wil tegen. Daarom trok een persbericht met foto van Hama een paar weken geleden ook direct de aandacht. Hama is in Nederland vooral bekend van foto, dia en camera assecoires. Het bedrijf heeft echter ook een aantal computer producten. Of die in Nederland gevoerd worden is onbekend, in Duitsland is dat in ieder geval wel het geval.

Retro plank

Hama heeft de pers geïnformeerd over een nieuwe serie toetsenbord. Het eerste dat er bij opvalt is dat er goed is gekeken naar de Siemens-Nixdorf planken. De Nederlandse kijker zal verder zien dat het een QWERTZ model is, dat werkt in deze QWERTY contreien niet makkelijk. De Hama plank is geen kloon, maar voor mij wel een retro plank. Iedereen die rond en voor de eeuwwisseling al achter de computer zat, bijvoorbeeld bij een bank of overheidsdienst, zal bij het het zien van de foto een déjà vu hebben.

 

(Siemens-Nixdorf illustratie: Nutzdatenbegleiter – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 )

Share: