Re:publica RP22 – Wat is de impact van Corona op een groot event?

Eerder deze maand vond in Berlijn na een verplichte stop van twee jaar door Corona Re:publica RP22 plaats. Eindelijk weer eens een fatsoenlijk event met aandacht voor tech, maatschappij, milieu, media, en politiek.

De verwachtingen waren bescheiden, want de impact van de pandemie is behoorlijk groot. Was het desondanks of juist daarom wel een succesvolle 2022 editie?

Zichtbare kaalslag

Na twee jaar pandemie is in Berlijn sprake van een zichtbare kaalslag. Om diverse redenen zijn er meer ondernemingen omgevallen dan in Amsterdam. De horeca is een groot slachtoffer, tientallen hotels zijn verdwenen. Goedkope restaurants zijn er ook een stuk minder. Dat heeft gevolgen voor de kosten van verblijf in de Duitse hoofdstad. Zie daar een eerste reden waarom er op RP22 beduidend minder mensen aanwezig waren dan op de 2019 editie.

De tweede reden voor de lagere opkomst was het tijdstip. Voorheen vond de conferentie plaatst in een periode van schoolvakantie in meerdere Bundesländer. Deze keer waren er beduidend weinig scholieren, studenten en ouders met kinderen (RP22 is een event waar kinderwagens meer dan welkom zijn, typisch Duits wel).

Status pandemie

Derde reden voor de lagere opkomst is natuurlijk de pandemie. Zowel sprekers als bezoekers hebben twee jaar de tijd gehad om een afweging te maken. De pandemie is alles behalve voorbij. Cijfers van positief geteste personen vertonen een opgaande lijn. Tegelijk is er geen landelijke of regionale plicht meer voor het nemen van maatregelen. Concreet betekent dit dat organisatoren niet kunnen vragen om een vaccinatiebewijs. Het team van RP22 kon dan vooraf ook niet meer doen dan verzoeken afstand te houden, een masker te dragen in kleinere ruimtes of plekken waar het druk was.

Tijdens het hele event heeft dat redelijk goed gewerkt. Voorafgaand aan elke talk werd het advies herhaald, overal waren plakkaten met die tekst te zien. Het weer speelde mee, dus alle ramen en deuren in elke ruimte stonden open.

Corona Warn App  op hol

Corona Warn AppBij tientallen bezoekers, ook bij mij, sloeg de CWA op hol. De Corona Warn App in Duitsland werkt nog steeds. Hij (zij, het ?) registreert wanneer je te lang op korte afstand van andere CWA apps bent. Dat die app op hol sloeg was voor sommigen reden voor behoorlijke paniek. Begrijpelijk, want wie zit er nu te wachten op de melding dat er een verhoogd risico is en dat je 5 dagen in thuisisolatie dient te gaan.

Onvermijdelijk

Maar die melding was gewoon onvermijdelijk. In een zaal met 10, 100 of 1.000 bezoekers zit je redelijk stil en dat voor meer dan 15 minuten. CWA ziet alleen dat er meerdere CWA peilingen zijn over een langere periode tussen de zelfde devices. Het ziet niet dat dit gebeurt in een zaal met een goede lichtverplaatsing of zelfs in de buitenlucht waar ook sessies werden gehouden.

Die relativering ontbrak bij sommigen. Er is dus de nodige kritiek op de organisatie geweest. Een enkeling vond zelfs dat die haftbar (aansprakelijk) was voor de veiligheid, huisorde en nog meer. Duits recht is anders dan Nederlands recht, maar iedereen kan zien dat die vlieger niet opgaat.

RP22 verdient echter meer aandacht dan het wijzen op gedoe over de CWA meldingen en gemopper. Dit was de eerste grotere Europese bijeenkomst sinds de uitbraak van de pandemie. De opkomst was stukken lager dan voorheen, maar het was wel in lijn met wat ik in het B2B segment, onder andere de Hannover Messe, al heb waargenomen. Events voor een internationaal publiek trekken op dit moment circa een derde van het aantal bezoekers dat in 2018/2019 nog binnenkwam. Het aantal standhouders is ook geslonken, maar dat is voor RP22 minder belastend dan voor vakbeurzen.

Rust en gemoedelijkheid

Minder bezoekers heeft in combinatie met de zorg om het eigen welzijn wel een heel bijzonder effect. Re:publica is altijd al een oase van rust en gemoedelijkheid. De enige stemverheffing bestaat uit het gejoel van kinderen in de zandbak of als ze de bekende Duitse tv muis zien lopen. Dit jaar was die sfeer nog gemoedelijker.

De locatie en het weer zullen daar zeker aan hebben bijgedragen, maar dat was niet de hoofdreden. In de eerste plaats was iedereen weer blij na twee jaar afwezigheid dit unieke event te kunnen bijwonen en niemand had er belang bij het feestje te verpesten. Vrijwillig meer afstand houden in de rij, nog voor het gevraagd werd een masker op te zetten, het gebeurde gewoon. Re:publica RP22 en de impact Corona: we doen als groep nog net iets meer onze best om het gezellig en gezond te houden.

Share: