Regressie LibreOffice – spellingcheck blijft onwerkbaar

Korte en negatieve update over het gratis office pakket LibreOffice. De eerder deze maand uitgebrachte versie 5.3 bevat nog steeds de bug waarover veel wordt geschreven, maar waar schijnbaar geen universele oplossing voor is: de spellingcheck.

Een officepakket zonder werkende spellingcheck is behoorlijk kreupel, je kunt je zelfs afvragen of het wel bestaansrecht heeft. Als voor alle versies van LibreOffice voor alle platformen dit zou gelden was het allang einde exercitie geweest voor het verder goede initiatief. Het lastige (of eigenlijk: gelukkige) aan de situatie die ik ervaar is dat de spellingcheck bug zich slechts op een systeem manifesteert. In aanvulling op mijn eerder bevindingen kan ik melden dat elke versie hoger dan 5.1.6.2 hier extreem langzaam is en de hele computer doet bevriezen zodat de F7 wordt aangeraakt.

64bits versies voor Windows en Linux hebben dit niet, op een andere Windows systeem met 32 bits draait het ook als een trein. Het is echt 1 computer met 32 bits Windows 7 waar het compleet fout mee gaat. Alle voorgaande LO versies zijn verwijderd, oude Java versies idem, en de woordenlijst bevat geen opmerkelijke diakrieten of tekens die de boel in de soep kunnen draaien. Het wissen van alle bestanden uit het overzicht “recent geopend” maakt echt niets uit, het verwijderen en opnieuw installeren van de woorden lijsten ook niet. Het is niet anders, maar veel verder dan vooralsnog koppig blijven vasthouden aan deze ene versie voor deze ene computer kan ik niet verzinnen.

Op alle andere systemen draaien 5.3x versies zonder enig probleem, daar blijft LO zonder voorbehoud uitstekend geschikt voor productie.

Share:

4 thoughts on “Regressie LibreOffice – spellingcheck blijft onwerkbaar”

 1. Dank voor je update. Kun je ajb ook het nummer van de bugmelding in de LibreOffice database noemen?

 2. Dank je RN,

  Bug https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=80042 is gesloten. Dat lijkt te zijn gebeurd omdat QA mensen het niet kunnen reproduceren en omdat er geen aanvullende informatie is gegeven. Zou jij daarmee kunnen helpen?
  Misschien een nieuwe issue openen met heel precieze informatie?
  Bij vraag https://ask.libreoffice.org/de/question/59196/ist-version-5022-langsam/ zie ik in een laatste commentaar, dat het probleem opgelost is als OpenGL en OpenCL uitgeschakeld worden. Heb je dat al getests?
  groet – Cor

 3. Cor,
  OpenGL en OpenCL (via Opties / LO / Weergave) staan beide uit.
  Lager in de boom staat apart OpenCL vermeld, daar staat “Sta gebruik van software-vertaler ….” wel op aan.

  80042 – die is dicht zie ik, maar volgens die heeft Calc als topic, niet Writer. Dus daarop reageren was sowieso al niet zo netjes

Comments are closed.