Real verdwijnt en wordt kantoorruimte – is dat logisch?

real-markt-200-150Afgelopen jaren is hier meerdere keren geschreven over de supermarktketen Real. Als onderdeel van de overname zou het aantal filialen fors afnemen. In Berlijn lijkt het erop dat alle filialen van deze keten verdwijnen.

Het begon goed in Berlijn

Als je jaren bij de zelfde supermarkt je boodschappen haalt, dan zie je ook wanneer het minder goed gaat met het filiaal of de keten. Dat was bij Real in Berlijn in ieder geval zo. De keten die vooral sterk is NRW en Niedersachsen probeerde in en rond Berlijn uit te breiden. Aan de locaties lag het niet. Dat wil zeggen, aanvankelijk was dat in orde. Over de jaren zijn er in de directe omgeving wel steeds meer concurrenten bijgekomen. En die formules waren ook duidelijk succesvoller.

Aftakeling in Berlijn

De Reals in Berlijn die ik sinds de eeuwwisseling regelmatig bezocht hadden geen goed antwoord op de concurrentie. Het gevolg: shoppen bij Real kreeg de laatste vijf jaar een uniek pluspunt, namelijk dat het er nooit echt druk was. Dat dit nooit lang goed kon gaan was voor klanten en personeel wel duidelijk.

Wat ik in Berlijn constateerde gold schijnbaar ook voor andere steden. Zeker buiten de oorspronkelijke footprint in de bebouwde kom kan Real geen vuist maken. Uiteindelijk hebben de eigenaren het bedrijf verkocht. De nieuwe eigenaar heeft vooral oog voor het vastgoed. In Berlijn verdwijnt het logo geheel uit het straatbeeld, althans in Wedding.

De laatste ontwikkelingen rond de aftakeling van Real in Berlijn zijn dan toch merkwaardig. Het filiaal in de wijk Gesundbrunnen zat in een modern winkelcentrum. Goed gelegen, pal naast een station voor trein en lokaal OV. Het is schijnbaar al een paar jaar terug gesloten. De twee ruimtes die het over twee etages huurde zijn gescheiden. Op een etage zit nu kleding en op de andere etage de concurrent ReWe, dat een beperkter assortiment heeft dan Real.

In Wedding is het filiaal van Real de afgelopen maand dichtgegaan. Dat was vele jaren mijn buurtsuper. De lokale online wijkkrant weet te melden dat Real de hoofdhuurder was van het winkelcentrum. Nu Real daar weg is moeten ook alle onderhuurders weg. Het winkelcentrum wordt door de eigenaar totaal aangepakt. Het grote parkeerdeel boven op het dak (met perfect uitzicht over de hele stad) verdwijnt grotendeels.

Volgens de wijkkrant blijf alleen de eerste etage van het winkelcentrum bestemd voor retail. De rest wordt kantoorruimte. Dat vind ik raar. De plannen zijn duidelijk van voor de Covid-19 crisis. Ook in Duitsland realiseert menigeen zich dat de oude tijden van op kantoorwerken niet meer terugkomen.

Dat Real uit Berlijn verdwijnt is logisch. Er zijn genoeg alternatieven, dus voor de consument verandert er weinig. Maar de logica van het inzetten op kantoorruimte ontgaat me volledig.

Share: