ReadyNas is EOL maar ontvangt wel nieuwe firmware

Eind 2019 heeft Netgear een aantal ReadyNas NAS modellen EOL verklaard. EOL staat voor End Of Life. Dat kan volgens de wiki meerdere dingen betekenen. De verkoop, marketing en de support kan gestaakt worden. Vreemd is dan toch dat de afgelopen week een nieuwe firmware versie is gelanceerd, ook voor de EOL modellen.

ReadyNas

In een recente blogpost werd de EOL status van deze ReadyNas RN102 modellen al aangestipt. Dat is een entry level NAS die uitermate geschikt is voor SoHo gebruik. Deze uitvoering is nu een jaar of 7 oud. Dat de ondersteuning niet wordt voorgezet is bij die leeftijd wel te verwachten. Helemaal als wordt gekeken naar het prijspeil van dit soort ReadyNas machines.

Het wachten is op meer toepassingen die niet meer kunnen draaien op de NAS, omdat de apps daarvoor een modernere firmware nodig hebben. Een paar jaar terug is met een forse firmware upgrade een streep gehaald door het zelf hosten van WordPress. Andere apps die vaker worden gebruikt zullen ongetwijfeld volgen. Dat gaat de inzetbaarheid van dit model ReadyNAS stapsgewijs terug. Tot het punt dat er alleen bestanden op gezet kunnen worden en gedeeld.

Firmware update

Met het afbouw scenario voor de inzetbaarheid werd al rekening gehouden. Toch komt er dan onverwachts een update voor de firmware. Daar is wel iets mee aan de hand. De standaard manier van upgraden werkt niet. Evenmin wordt deze versie via de gebruikersinterface aangekondigd. Om deze update de installeren moet de zip file handmatig worden gedownload. De .IMG file moet worden uitgepakt en die moet via de [settings] worden geüpload. Daarna reboot de NAS zoals altijd en is de machine weer up to date.

Verwarring

Het aantal fixes in de firmware is niet bijzonder groot. Wat meer opvalt is het aantal uitbreidingen. Voor een machine die EOL is, is dat laatste echt raar. Het is gewoon verwarrend wat Netgear voor deze ReadyNas machines communiceert.

This product/software is end-of-life

Wat bedoelen ze met die paar woorden? Is het alleen dat de machines niet meer worden verkocht? In dat geval zou het handig zijn dat ze daar duidelijk over zijn. Maak een onderscheid tussen de sales, marketing kant en de ondersteuning. Handig is ook te weten hoelang de firmware nog onderhouden wordt. Netgear communiceert daar nadrukkelijk niet over. Het bedrijf wil dat niet. Het vreest waarschijnlijk vroegtijdige vraaguitval naar ReadyNas modellen waarvoor de EOL melding wordt voorbereid.

Share: