Razzia tegen Duitse haatzaaiers

Donderdag 6 juni heeft het BKA in dertien Duitse deelstaten bijna 40 invallen gedaan. Doel van de grote en gecoördineerde actie is het aantal grote haat tweets en vergelijkbare postings in social media een halt toe te roepen. In Nederland kennen we dat soort acties niet. Helaas.

Rechts

Het is niet de eerste keer dat de Duitse politie een dergelijke actie uitrolt en zo de tanden laat zien. Net als vorige keren blijkt dat de grootste online haatzaaiers in het rechter spectrum te vinden zijn (77%).

In opmerkelijk veel gevallen zijn er direct zichtbare links met de AfD. Die extreem rechtse partij heeft baat bij haatpostings. Dat soort meldingen zorgt er namelijk voor dat onderwerpen die die partij belangrijk vindt makkelijk tegengekomen worden. Het wekt verder de indruk dat de AfD en andere extreem rechtse groeperingen op veel draagvlak kunnen rekenen.

Handvol

Dat laatste punt is de achillespees. Uit onderzoek blijkt dat het aantal postings vanuit extreem rechtse hoek kan worden toegeschreven een veel kleiner aantal posters dan zichtbaar mag worden. Door gebruik te maken van meerdere accounts en meermaals op elkaar reageren lijkt de achterban groot, maar veel meer dan een handvol online schreeuwers is het niet.

Een kleine groep schreeuwers die daarbij de grens meermaals overschrijdt. Daarom zijn de invallen gedaan. Uit het persbericht en de het artikel in Die Zeit blijkt dat de personen die zijn verrast met de invallen worden verdacht van het plaatsten van oproepen tot politisch motivierte Kriminalität. Wat daar exact onder wordt verstaan zal duidelijk zijn.

Admins

Opmerkelijk aan de actie is nog dat er ook gericht is gezocht naar admins van de groepen. Zijn hebben in Duitsland de wettelijke plicht postings die in strijd met de wet zijn (PMK is dat natuurlijk) terstond te wissen. Het niet nakomen van die plicht is, net als het promoten van PMK, strafbaar. In theorie kan tot 5 jaar celstraf worden opgelegd. Dat is nog niet voorgekomen omdat de wet nog redelijk vers is en recidivisten nog weinig zijn berecht. Mogelijk dat de meest recente actie daar verandering in aanbrengt. Een deel van de personen is namelijk om gelijkende strafbare feiten al eerder opgevallen.

En wat betreft het “Helaas”: waarom worden dit soort acties in Nederland niet doorgevoerd? Heeft het optreden tegen ophitsen tegen andere bevolkingsgroepen geen prioriteit?

Share: