Proximus op de watchlist

In het 2019 jaaroverzicht is een artikel gewijd aan KPN. De telecomaanbieder is het afgelopen jaar meerdere keren negatief opgevallen. Het gerommel aan de top was zelfs voor KPN uitzonderlijk. We zouden daardoor bijna vergeten dat er ook elders in telco land problemen zijn. Bij Proximus is ook meer aan de hand.

Kort op de radar

Proximus is in 2019 kort op de radar geweest van de Nederlandse pers. De voorgenomen benoeming van de Dominque Leroy, afkomstig van Proximus tot ceo van KPN was voor velen het signaal eens te zien wat de Belgen op telco vlak doen. Na de pijnlijke afgang van Leroy heeft KPN het ceo probleem intern opgelost. De Nederlandse pers was direct de Belgische onderneming vergeten.

Slecht begin

De eerste dagen van 2020 zijn voor Proximus slecht begonnen. Het lijkt de Nederlandse financiële pers ontgaan, maar JP Morgan geeft sinds een week een verkoopadvies voor het aandeel Proximus. De krant De Tijd die hier over schreef somde natuurlijk ook de rest van de adviezen op.

Er zijn voor de telco en netwerk aanbieder 1 koopadvies, 9 ‘houd’-adviezen en 13 verkoopadviezen. JP Morgan heeft het verkoopadvies een 7% lager koersdoel gekoppeld. De beurshandel vond hierdoor Proximus direct 3,5% minder waard. Die directe schade valt nog wel mee. Verklaring daarvoor kan zijn dat de eerste week van het jaar per definitie rustig is. Een andere reden kan zijn dat het verschil tussen 12 of 13 negatieve adviezen niet zo heel veel meer uit zal maken.

KPN doet het beter

Het aantal adviezen en de verhouding voor KPN is anders. Om te beginnen lijkt KPN minder vaak op lijstjes te staan. Er zijn namelijk slechts 20 recente adviezen te vinden. De waardering van het aandeel is echter ook bij een kleiner aantal veel beter dan bij Proximus. KPN heeft per begin januari. 16 koopadviezen, 2 houd- en 2 verkoopadviezen.

Kartelprobleem

Zaterdag was het wederom De Tijd die wees op een probleem voor Proximus. Deze keer is het niet direct beursgerelateerd. Desondanks moet de handel op de hoogte worden gebracht. De Belgische mededingsautoriteiten (BMA) hebben namelijk woensdag de samenwerking tussen Proximus en Orange Belgium een halt toegeroepen. Het persbericht (pdf) van de BMA is vrijdag op de website gepubliceerd.

Joint Venture

De twee bedrijven willen voor de uitbouw van de mobiele netwerkinfrastructuur (trefwoord: 5G) gezamenlijk optreden. Daartoe is op besloten een joint venture op te richten waarin aanleg en beheer is ondergebracht. Dat samenwerkingsverband van de toezichthouder niet van start gaan. Proximus en Orange-Belgium zijn namelijk voornemens technisch personeel in de JV onder te brengen. De concurrentie, die gevraagd is mee te doen in de JV, is net als het personeel niet positief en heeft de BMA om een oordeel gevraagd.

Details ontbreken en de BMA heeft de opschorting gekoppeld aan overleg van de 2 JV partijen met de specifieke telecomtoezichthouder BIPT. Verder mogen er tot 16 maart 2020 als de BMA met een volgende verklaring komt geen bindende afspraken voor de koop van hardware en de werving van personeel worden gemaakt.

Outsourcing

Wat precies de marktverstoring is die de BMA doet ingrijpen is gissen. Omdat ook het personeel bij de zaak betrokken is lijkt het erop dat bij de beoogde voordelen van een JV ook enkele nadelen horen. Outsourcing van personeel is in het verleden al eens eerder op het bordje van toezichthouders belandt. Een recent voorbeeld daarvan is de manier waarop T-Systems probeerde mainframe personeel aan IBM over te doen. Dat werd in 2019 verboden, omdat IBM daarmee een nog dominantere positie op de onderhoudsmarkt zou krijgen. Een dergelijk probleem kan in België ook ontstaan. In dat geval zal een deel van de beoogde besparing die Proximus wil doorvoeren niet kunnen worden gerealiseerd.

Reden genoeg Proximus op de watchlist te zetten.

Share: