Probleemproject Rode Loper

De gemeente Amsterdam is van mening dat de route van het Centraal Station tot de Albert Cuyp markt een paradijselijke omgeving voor toeristen moet zijn. Om dat project – de rode loper genaamd – door te drukken worden straten autovrij gemaakt en de winkelstand aangepast aan de eisen van de toerist. Het omvallen van Hudson Bay is wat dat betreft slecht nieuws en dat is niet de enige tegenvaller.

Hudson Bay sluit de deuren in Nederland. Daarmee laat het in Amsterdam een gapend gat achter. Het Rokin zou dankzij die winkelketen definitief het imago van doorgaande route en kantorenstraat verliezen. Toeristen zouden er dankzij Hudson Bay achter komen dat parallel aan de Klaverstraat ook nog een winkelstraat was. Verhuurders van de panden op dat traject wreven zich in de handen. Een grote naam is immers goed voor de buurt en rechtvaardigt nog hogere huren.

Maar helaas voor al die partijen. Hudson Bay gaat weg en er is werkelijk geen oplossing in zicht voor de duizenden vierkante meters die ze huurden. De verhuurders en branchegenoten weten namelijk dat grote winkels in Nederland een zeldzaamheid zijn. Mediamarkt was ooit een mogelijke huurder voor die ruimte, maar dat concern is inmiddels zelf op zoek naar een oplossing voor de eigen vierkante meters.

Dus daarom wordt maar voorgesteld van de lege Hudson Bay panden hotels te maken. Een onzalige gedachte die om twee redenen zo snel mogelijk van tafel moet. Ten eerste is er niet voor niets een hotelbouwverbod in het centrum. Ten tweede als die twee panden hotel bestemmingen krijgen zal de rode loper al definitief de nek worden omgedraaid. Hotels in winkelstraten, dat is killing voor de winkels.

Amsterdam heeft niet alleen een probleem met het Rokin. Vorige week is er het bericht verschenen dat de Kalverstraat dit jaar 10% minder bezoekers heeft getrokken. Er is opvallend weinig geschreven over die melding, terwijl het een duidelijk signaal is. De rode loper is gebaseerd op meer toeristen en meer handel over de volle lengte van het traject. Die toeristen kwamen sowieso al niet bij Hudson Bay, maar ze laten nu ook de Kalverstraat links liggen. De lokale bevolking doet dat in beide gevallen trouwens al jaren. Voor hen is de rode loper het bewijs dat de stad de toerist belangrijker vindt dan de bewoners.

De rode loper komt uit de koker van mensen die natuurlijk nergens voor verantwoordelijk zijn. Zij kunnen er niks aan doen dat de realiteit anders is dan de dagdromen die ze hebben uitgewerkt. De problemen mogen andere oplossen.

Share: