Politieke partij pakt Facebook pagina van prominent lid af

Over de politiek in Oostenrijk krijgen we in Nederland weinig mee. Wat we voor de zomer wel hoorden en zagen was dat FPÖ prominent en vice premier Strache met de Ibiza affaire zijn baan kwijtraakte en een regeringscrisis veroorzaakte. In de aanloop naar de nieuwe verkiezingen haalt Strache nu nog een keer de voorpagina’s van de Oostenrijkse pers – hij kan niet meer bij zijn Facebook pagina.

Social media hebben in Oostenrijk een bizar grote rol gespeeld bij de drie laatste verkiezingen (nationaal parlement, president en Europees parlement). De FPÖ van Strache heeft daar alle registers opengetrokken. Dat heeft bijgedragen aan het behalen van een kwart van de stemmen. Aangezien er in de herfst van dit jaar nieuwe verkiezingen nodig zijn ligt het voor de hand dat de FPÖ dat kunstje (inclusief de inzet van een omvang leger van trollen en bots aangestuurd vanuit een niet nader te noemen niet bevriend land) nog eens wil herhalen.

Voor Strache zal dat echter moeilijk worden. Op 22 augustus tipte Ingrid Brodnig haar Twitter achterban dat Strache geen toegang meer heeft tot zijn Facebook pagina. De FPÖ zou die rechten hebben ingetrokken. De politieke rel is een aspect, wat Brodnig interessanter vindt is hoe dat juridisch zit.

Die vraag boeit mij ook veel meer. Aangezien de eigen ervaring met Facebook niet verder reikt dat het onderhouden van een blacklist voor alle Facebook gerelateerde domeinen en IP reeksen vertrouw ik op wat Brodnig en anderen hierover hebben geschreven. Tot zover ik begrijp is het mogelijk dat een rechtspersoon of instantie als een politieke partij Facebook pagina’s aanmaakt en beheert voor derden. De rechten voor toegang en inhoud zijn dan ook niet van de persoon uit wiens naam die pagina wordt onderhouden.

Dat betekent dus dat Strache naar Oostenrijks recht geen poot heeft om op te staan. Hij kan het recht op schrijfrechten niet afdwingen. Ik kan daar in dit geval wel om lachen, maar het is ook wel ergens raar. Al het materiaal dat daar staat, teksten, video’s, foto’s niets is van hem. Alles is van de partij. Hoe dat met auteursrechten en vooral portretrechten zit snap ik echt niet. Stel nu dat Strache een eigen partij begint, kan zijn oude partij dan nog steeds straffeloos de oude in de lucht houden en de “statiefoto’s” als eigen materiaal claimen.

Een bekende Galliër zou bij het lezen van bovenstaande naar het hoofd wijzen en mompelen “rare jongens die Oostenrijkers”.

(Foto vlag:  Mikekilo74 – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0)

Share: