Politieke Leuzen, Leugens en Lariekoek

En toen stond ik oog in oog met het object dat pontificaal op de stoep stond. Een betonnen sokkel met daarop een constructie die het aanplakken van posters mogelijk maakt. Ach, natuurlijk verkiezingstijd dus heel praktisch: tijdelijk zijn er weer heel veel extra plekken in de stad waaraan een fiets te bevestigen is.

De uitingen waarvoor het object bedoeld is vallen vaak in de categorie: tenenkrommend, amateuristisch, weinig inspirerend en dom. Zomaar drie leuzen:

“Nederland Sterker & Socialer” – een kreet die schril afsteekt bij het uitzicht. Langs het bord kijkend zie ik een braakliggend stuk terrein waar nu maar gras groeit en de buurt tuiniert en van de zon geniet. Heel sociaal dat beeld, ware het niet dat het terrein een schadepost van – volgens sommige bronnen – maar liefst €26 miljoen vertegenwoordigt. Stadsdeel Oud-West moest en zou zo nodig een nieuw gebouw en daarom heen hoogbouw, theater, horeca en shopping. Ach en toen bleken de afspraken met de bouwers boterzacht en even later werden de stadsdelen gevoegd. De schuldigen voor dit drama zijn niet gestraft maar gepromoveerd naar de gemeenteraad. Wat daar Sterker & Socialer aan is, ik weet het niet.

“De tijd is nu” – die heb ik een aantal keren gelezen en begrijpen doe ik het niet. Tijd als zwaartepunt benoemen, komt niet prettig want té belerend over. Alsof de wereld morgen vergaat. Dat onsympathieke gehijg past goed bij de reactie van wethouder van Poelgeest toen bekend werd dat er in Noord Holland een bouwstop voor windmolens komt. “Al die retoriek over vrijheid in de provincie – mijn rug op.” en “We moeten niet afhankelijk willen zijn van gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten.”. Niet voor de eerste keer opmerkingen van deze persoon, die een ranzige bijsmaak hebben. Zie hoe het begrip vrijheid even wordt gedefinieerd: vrijheid is dat wat hem past en hij heeft er haast mee. Maar nog veel enger is de kreet over de afhankelijkheid van anderen. Van Poelgeest wil dat tegengaan en pleit daarmee voor autarkie. Mooi woord en in de vorige eeuw met wisselend succes toegepast door lieden als Adolf H., Josef S. en Nicolau C. – personen die ook stuk voor stuk vonden dat het de hoogste tijd voor iets was.

“Samen kunnen we meer” – die is ook best lastig te duiden. Er zit iets positiefs in en als ik langs het posterbord loop zie ik winkelend publiek en een terras vol tevreden koffiedrinkers. Zijn dat mensen die zich hierdoor aangesproken voelen? Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde het CDA 2 van de 45 zetels, hetgeen overeenkomt met 3,3% van de uitgebrachte stemmen. Die score werd ook gehaald bij de TK2010 verkiezingen. De kiezersgroep is wat dat betreft stabiel te noemen, maar ook erg klein. Met die constatering krijgt de leuze een andere lading. Het begrip samen staat voor: het CDA heeft stemmen nodig … please. Maar wat er gebeurt als je je stem aan het CDA hebt gegeven – daarover zwijgt de poster in alle talen.

Share: