Politieke en gemeentelijke onkunde zit “debat” Airbnb in de weg

Rare kop in Het Parool van 15 december “Debat Airbnb zit muurvast”. In een analyse probeert Michiel Couzy te duiden waarom een deel van de gemeenteraad niet blij is met de deal die wethouder Ivens en zijn ambtenaren heeft gesloten van Airbnb.

Dat de coalitie de wethouder steunt en daarmee een meerderheid in de raad met droge ogen durft te beweren dat met Airbnb afspraken te maken valt die de leefbaarheid van de stad ten goede komen is genoteerd. Dat de oppositie daar heel anders over denkt en eerder voorstander is van knalharde boetes en verboden zoals Barcelona en Berlijn die opleggen mag duidelijk zijn.

Wat de lezer uit het stuk niet haalt, en volgens mij is dat een punt waar Couzy (of was het een van zijn collega’s?) in een andere context wel eens over geschreven heeft is de onkundigheid van de stad. Toen de overlast op het water in de vorm van illegale rondvaartboten piekte en het echt wachten was op de eerste doden was Het Parool een van de kranten die melding maakten van compleet onkundig toezicht. Vanuit de normale telefooncentrale proberen een reservering met een illegale watertaxi of rondvaart te maken, alleen van 9 tot 5 aanwezig zijn dat soort domheid stond een effectief optreden tegen die overlast in de weg. De illegale sector kon er alleen maar om lachen, de nummers van waterpolitie en andere toezichthouders werden gewoon via de social media gedeeld.

Dat soort onkunde speelt ook in de “deal” met Airbnb een grote rol. Wethouder Ivens heeft zeker weten de deal niet laten doorlezen door iemand die echt verstand heeft van wat internet allemaal mogelijk maakt. Als hij dat wel heeft gedaan dan is naar die mening niet geluisterd. Het is de oppositie waar de digitale kennis schijnbaar wel aanwezig is, uit die hoek komen namelijk de vragen over schijn identiteiten, nieuwe profielen aanmaken en misschien is er ook gesproken over de andere gaten die zitten in de deal. Gaten die er misschien niet eens allemaal bewust door Airbnb in gelaten zijn omdat het hen beter uitkomt. Het feit dat die vragen gesteld worden is een plusje voor de oppositie (in dit geval Groen Links). Het is een vette min – wederom – voor Ivens.

Share: