PoE is best spannend

De afgelopen jaren heb ik zakelijk het nodige te maken gehad met PoE – Power over Ethernet. Ik heb tal van toepassingen gezien en beschreven. Ondanks die kennis was is verrast te zien waar Axiometek mee komt.

IEEE 802.3af

Het principe van Power over Ethernet is vastgelegd in de norm IEEE 802.3af. Van een ethernet kabel worden de vier aderen (van de acht) die niet gebruikt worden voor data gebruikt als stroomtoevoer. Daardoor hebben kleinere apparaten geen afzonderlijke stroomsnoer en adapter nodig. VoiP telefoons behoren tot de eerste toepassingen. Slechts een kabel aan het toestel, dat scheelde vooral in de kabeloerwouden die onder bureaus plegen te ontstaan. De eerste series PoE toestellen waren klein, omdat via het protocol niet meer dan 15,4 Watt bij maximaal 57 Volt kon worden geleverd.

Verlichting

De eerste generatie PoE was al geschikt om LED verlichting van stroom te voorzien. Dat type lamp kwam ongeveer op toen het protocol definitief was. Die timing was goed, wat ook opvalt is dat de markt voor security devices (remote sloten, camera’s, sensors) ook ongeveer rond die tijd in beweging komt. PoE bleek en blijkt nog steeds een belangrijke voorwaarde te zijn in die hoek innovaties mogelijk te maken.

IEEE 802.3at

Inmiddels is er een nieuwe norm, de IEEE 802.3at. Daarmee is het mogelijk devices en appliances tot 100 Watt van voeding te voorzien. Dat is forse stap voorwaarts. Talloze winkelcentra, maar ook conferentieoorden en hotels zijn inmiddels voorzien van tv wanden die via een enkele ethernetkabel worden voorzien van data en stroom.

De ontwikkelingen gaan verder. Zo blijkt ook uit een persbericht van Axiomtek. Ik heb verder niets met het bedrijf te maken, maar waarmee ze komen vind ik wel erg interessant. Ze leveren een mini touchscreen computer die via PoE wordt gevoed. Het systeem is te voorzien van een SIM kaart voor autonome of fallback communicatie. Er kan een berg geheugen in worden gestopt en via een M2 slot ook de nodige storage.

Het is niet alleen dat, het zijn ook de aansluitingen die de 55mm dunne computer biedt die mij interesseren. Of dit nu vooral is bedoeld voor retail of healthcare blijft me vooralsnog onduidelijk. Ik weet wel dat het een mooie illustratie is van wat nu al met PoE mogelijk is. Het is best spannend om te zien wat er ontwikkeld en mogelijk wordt met PoE.

 

(foto: deavmi CC BY-SA 4.0)

Share: