Plofkraken nog steeds niet onder controle, maar er is hoop

rechtspraak vonnis justitieDe week voor Pinksteren doken in de tl een paar berichten op die leken te suggereren dat de overlast van plofkrakers afneemt en daarmee enigszins onder controle zou zijn. Drie bronnen werden genoemd, maar die zijn niet allemaal in lijn met de genoemde trend. Desalniettemin is er wel goed nieuws van dit front te melden.

Bankautomaten uitzetten

De reactie van de banken op het gebruik van steeds zwaardere explosieven bij plofkraken is bekend. Sinds maanden staan de bankautomaten in de avond en nacht uit. De impact van het uitzetten is enorm.

Min of meer parallel aan deze actie heeft de ABN de kwetsbare automaten helemaal uitgezet. Een deel daarvan is vervangen voor deugdelijke machines, het andere deel is zonder compensatie verwijderd. Dat sinds een week de SNS bank de automaten in de Hema uitzet en/of verwijderd past ook in dit beeld. Kwetsbare machines verdwijnen in hoog tempo.

Criminelen dwarsbomen

De criminelen kunnen de activiteiten onmogelijk bij daglicht uitvoeren en de nieuwe machines zijn minder makkelijk op te blazen. Dat in Nederland de gebruikte geldcassette steeds vaker de inhoud onbruikbaar maken is ook iets dat de criminelen moet dwarsbomen.

Het alternatief, dan maar de sealbagautomaten (“afstort kluizen”) aan te vallen was ook maar korte tijd beschikbaar. Na twee (?) aanslagen zijn ook die buiten de gangbare uren uitgezet.

Toeslaan in het België en Duitsland blijft als alternatief mogelijk, maar ook daar is iets aan de hand. In Duitsland lijkt de politie steeds beter in staat op tijd op de plaats delict te zijn. Daardoor is verhindering van de aanslag en aanhouding van de verdachten vaker mogelijk. Naar de reden van effectiever dwarsbomen van de plofkraker kan gegist worden. Dat er sprake is van betere en meer informatie mag duidelijk zijn.

Plofkrakers in het vizier

De informatiestroom en vooral de bronnen zijn uiteraard niet uitgebreid beschreven in de pers. Toch is meer dan een tipje van de sluier opgelicht in de drie vonnissen van de Rechtbank Overijssel tegen evenzoveel plofkrakers.

De Rechtbank veroordeelde op 20 mei drie mannen (31 jaar, 35 jaar en 37 jaar) voor het “medeplegen van plofkraken in Duitsland en Nederland.” tot 48, 30 en 48 maanden gevangenisstraf. Twee van de drie waren al eerder veroordeeld voor plofkraken. Een was zelfs net uit de cel van de eerdere straf.

Uit de vonnissen wordt duidelijk dat de politie deze bende goed in de gaten hield. De drie weden door observatieteams in de gaten gehouden. Er lijken ook video opnames van de uitvalsbasis (een loods) te zijn gemaakt. De criminelen hadden niet in de gaten dat ze voor langere tijd in het vizier waren. Dat ze zijn aangehouden op de uitvalsbasis terwijl ze net terug waren van een plofkraak in Aken zegt iets over de omvang van de politieactie

Uit de roulatie

De voorbereidingen van de politiediensten en de samenwerking met de Duitse collega’s staan niet op. De eis die het OM formuleerde was ook bijzonder te noemen. Zeven, zevenenhalf en negen jaar wordt geëist. De twee recidivisten mogen als het aan het OM ligt twee keer langer brommen dan waarvoor ze de vorige keer zijn veroordeeld.

De drie moeten zo lang mogelijk uit de roulatie gehaald worden. Dat de verdediging spreekt van een eis die “draconisch en disproportioneel” is, zal niet verbazen.

Het vonnis lijkt mild, omdat het ‘slechts” tot de helft van de eis komt. Toch wordt ook met deze straffen een harde tik uitgedeeld. Een aantal professionele plofkrakers is voor langere tijd uit de roulatie. Alle aan dit trio gelieerde vakgenoten weten nu (als ze kunnen lezen) dat de politie in staat is successen te boeken die er niet om liegen, mede door het gebruik van alle bevoegdheden die gelden voor het bestrijden van de zware misdaad.

Dat een week na het vonnis de Duitse politie vijf Nederlandse plofkrakers direct na een mislukte aanslag van de weg weet te plukken zal dan ook geen toeval zijn. Wat dat betreft is er hoop dat een groter deel van deze criminelen van het toneel verdwijnt.

Share: