Piloot worden, een beroep met weinig perspectief

vliegtuig-2De FAZ schreef op 1 januari over het beroep van piloot. Als er een groep is die door Covid-19 is geraakt zijn het namelijk de aspirant piloten. Dit blog schreef daar al eerder over. Het is iets dat niet alleen in Duitsland zal spelen. Het artikel roept verder de vraag op wat andere perspectiefloze beroepsopleidingen zijn.

Geen behoefte aan piloten

Begin oktober was hier al een post te lezen over het grote aantal aspirant piloten bij Lufthansa. Die wisten toen al dat de dure opleidingen niet langer een garantie voor een goede baan waren. De airline had immers een groot deel van de vloot geparkeerd. Oudere toestellen zijn versneld uitgefaseerd.

Bij Lufthansa zitten bijna alle piloten in de situatie dat er te weinig vluchten zijn. Met behoud van 87 procent van het loon werkt men in deeltijd. Langere tijd inactief zijn is voor deze beroepsgroep ongewenst. Men moet immers een minimum aantal vlieguren per jaar maken.

Aan nieuwe piloten heeft de maatschappij amper tot geen behoefte. Het verloop van de bestaande piloten, zoals overstappen naar een concurrent, is nagenoeg nihil. Dat is echt de genadeklap voor een de meeste aspirant vliegers. Zij hebben meerdere keren te horen gekregen dat het slimmer is naar een andere baan om te kijken en de dure opleiding af te breken.

Andere beroepen

Het beroep van piloot zal vooralsnog weinig geadviseerd worden aan schoolverlaters bij gebrek aan beroepsperspectief. Maar dat zal niet uniek zijn. Het kan niet anders of de Covid-19 pandemie zal diepe sporen door de werkgelegenheid trekken.

Vreemd genoeg wordt er wel gesproken over de stad van de toekomst, de stad na de pandemie. Maar tussen al die luchtfietserij valt niets te lezen over het werk dat dan verricht kan worden. Welke banen niet meer gevraagd zijn durft niemand op papier te zetten. Is het bijvoorbeeld nog nodig veel opleidingen voor de horeca te verzorgen of voor de evenementen branche? Kunnen we staken met het opleiden van mensen voor de constructie van cruiseschepen?

Het zijn natuurlijk vervelende vragen. Ze voor zich uitschuiven leidt tot de situatie bij de vliegscholen. Dat is ook geen wenselijke situatie.

Share: