Persaandacht voor Brexit

Door de Russische agressie tegen Oekraïne is de persaandacht voor Brexit verslapt. Dat wil zeggen in de Nederlandse pers. Britse kranten hebben nog bijna dagelijks iets te melden. De schade wordt namelijk steeds zichtbaarder en hardnekkiger.

Britse aandacht

De Britse regering zal het niet hardop zeggen, maar de oorlog in Oekraïne heeft een aantal voordelen. Het electoraat moet nu de aandacht verdelen over de impact van Brexit, de pandemie en de oorlog. Dat de oorlog de meeste aandacht trekt is meer dan begrijpelijk.

Minder uitvoer

Toch zijn er voor veel Britten ook nog redenen de ontwikkelingen rond Brexit nauwlettend te volgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de groep die afhankelijk is van de export naar de EU. Die heeft meegekregen dat het land nu 14 procent minder uitvoert naar het handelsblok. De groei in handel met andere landen is te gering om daar maar iets van compensatie te kunnen bieden.

Washington

De kans op een snelle export toename door een vrijhandelsovereenkomst met Washington is verkeken. Tussen al het andere slechte nieuws door was dat voor de Amerikanen niet meer dan een minimaal memo waard. Die deal kan er pas komen als Londen de bestaande situatie voor Noord Ierland (Good Friday agreement) garandeert en water bij de wijn doet voor de eisen bij staal en aluminium importen.

Dat Brexit een rol speelt bij de inflatie begint ook steeds duidelijker te worden. London wijst dat af en geeft de mondiale geopolitieke ontwikkelingen de schuld. Dat argument houdt geen stand. De binnenlandse landbouw en veelteelt productie neemt af. Het ontbreekt simpelweg aan mensen die in deze sectoren willen werken. Seizoensarbeiders uit centraal en oost Europa zijn – zoals voorspeld – niet meer teruggekomen. Het gevolg is dat het eiland steeds afhankelijker wordt van voedselimporten. En dat blijkt nog een extra aanjager van de inflatie te zijn.

Duitse cijfers

Brexit kan in Nederland nog maar rekenen op bescheiden persaandacht. Dat is inmiddels ook in Duitsland het geval. Zelfs de constatering van de Britse Kamer van Koophandel in Duitsland (BCCG) en KPMG dat een kwart van de achterban activiteiten afbouwt, of dat nog doet is geen melding maar waard op de eerste pagina’s van de kranten. Dat 56 procent van de Duitse ondernemers uitgaan voor krimp van de Britse economie voor minimaal vijf jaar is evenmin iets dat breed wordt belicht.

De EU lidstaten en ondernemers in het handelsblok hebben andere zorgen dan zich zorgen maken om de gevolgen op de eilanden van Brexit.