Overeenkomst Turkse en Britse munt

De Turkse munt is op een handelsdag 15 procent aan waarde verloren. Dat is zelfs voor die munt heel veel gaan. Het herstel van de dagen daarna kan de klap niet verhullen. Het roept ook de vraag op of deze valuta ondertussen een eigenaardige status krijgt.

Zimbabwe

turkse-lira-2021Het komt wel vaker voor dat een valuta tikken oploopt. Makkelijkste voorbeeld daarvan is de Duitse hyperinflatie in de jaren 20 van de vorige eeuw. Echt vergelijkbaar is dat echter niet met wat in Turkije aan de hand is. Vergelijkingen met Zimbabwe dat jaren geteisterd werd door hyperinflatie zijn beter.

Black Wednesday

Van iets minder recente datum en ook door iets anders veroorzaakt is de klap van het Britse pond. Dat verloor op 16 september 1992 in een dag bijna 6 procent aan waarde. Die dag “Black Wednesday” stapten de Britten noodgedwongen uit de ERM. De rente moest die dag kortstondig worden opgeschroefd van 10% naar 15% om het dumpen van Britse geld af te remmen. Dergelijke rente percentages waren ongehoord. Het maakte ook verder weinig indruk, de stap uit de ERM was noodzakelijk net als de verdere afkalving van de munt.

Dat laatste duurde niet lang. Enkele dagen bleef de munt stabiel, daarna verdween weer in een handelsdag ruim. 5 procent. De klappen werden kleiner, maar de trend was duidelijk Tot het eind van het jaar 1992 was de Britse munt 15 procent goedkoper dan de valuta op het continent. Pas eind 1996 was de DEM ; GBP koers weer gelijk aan die van voor de herfst van 1992. In die periode waren de rentes in de twee landen totaal kanten uitgegaan. De Duitsers waren ook volop bezig met de eenwording. Dat het GBP opkrabbelde was dus alles behalve een teken van kracht van de Britten.

Link Lira – Pound

Wat is de link met de val van de Turkse Lira? Die munt is de afgelopen jaren wel vaker gevallen. Het opkrabbelen gaat er steeds minder makkelijk. Dat komt niet in de laatste plaats omdat internationale beleggers de hoge rente geen afdoende compensatie meer vinden voor de kans op verder koersverlies. Het gewicht van de munt in het internationale handelsverkeer en in valutamandjes staat serieus onder druk.

Positie verloren

Als zo naar een munt wordt gekeken is er een probleem. Precies dat probleem speelde een rol in 1992. De hoge rente die de Britten boden trok speculanten en dat is niet de groep die zorgt voor stabiliteit. Toen het eenmaal misging die zware woensdag is ook iets gebeurd dat weinigen is bijgebleven. Posities in de Britse pond zijn afgebouwd en eigenlijk nooit meer hersteld (zie ook link). De status als tweede valuta na de USD is het definitief verloren. Acceptatie van de munt in het buitenland is sindsdien ook een issue geworden.

De Turkse Lira is nooit een monetaire grootmacht geweest. Zelfs in de regio is de munt geen serieuze speler. Niets wijst erop dat die status ooit bereikt zal worden. Sterker nog, de kans is eerder aanwezig dat een andere munt die plek zal innemen. Dan heeft de Turkse munt de zelfde eigenaardige status als het Britse pond, bekend vanuit het verleden maar een afnemend internationale rol.

Share: