Over Galileo op de smartphone

Tijdens een gesprek over de EU werd verwezen naar succesvolle tech projecten. De EU heeft daar het nodige te melden. Airbus en ESA zijn voor iedereen herkenbare voorbeelden. Via ESA werd de stap naar Galileo gemaakt, wat ook een succes is.

GNSS

Galileo is het EU antwoord op het Amerikaanse satellietnavigatiesysteem GPS. Daar is een groot deel van de wereld van afhankelijk en om meerdere redenen is dat niet wenselijk. Rusland en de VRC hebben daarom de afgelopen jaren zelf de nodige satellieten gelanceerd (Glonass en Beidou) en zo een eigen systeem opgebouwd. De EU knutselt een eigen GNSS (Global Satellite Navigation System), waarvoor de naam Galileo is gekozen.

Ophef

Over Galileo was afgelopen zomer het nodige te doen. Een fout in de software (of was het een updateproces) zorgde er voor dat de reeds gelanceerde en werkende satellieten niet gebruikt konden worden. Dat was natuurlijk een bijzonder stomme fout, want een SPOF bij dit soort belangrijke projecten mag gewoon niet voorkomen.

De ophef was redelijk snel weg en waarschijnlijk is er niemand verdwaald door het uitblijven van dat signaal. De meeste dedicated navigatie devices, tablets en smartphones, bestemd voor Nederland en de rest van de EU, zijn namelijk voor een globale markt ontwikkeld. Voor de fabrikanten is het niet logisch dat ze alleen met EU satellieten kunnen communiceren.

Het tijdelijke probleem met Galileo heeft echter ook niet geleid tot meer belangstelling voor dit omvangrijke project. Ga maar na, de satellieten moeten worden ontworpen, gebouwd en vervolgens door ESA in een omloopbaan worden gebracht. Dat is een lang uiterst complex proces waarbij veel lidstaten zijn betrokken met een indrukwekkend prijskaartje. De paradox is dat (bijna) niemand zich er in verdiept, omdat het gewoon werkt.

Alleen moderne toestellen

Het voorbehoud dat daarbij hoort is dat Galileo alleen voor betrekkelijk moderne devices een extra bron van data is. Op de website van het Europess GNSS Agentschap is in 2018 een nog steeds geldige post over verschenen. Het zijn de chipsbakkers die bepalen welk GNSS door de smartphones en andere devices kan worden gebruikt. De oudere toestellen hebben daarom alleen toegang tot het Amerikaanse systeem. Glonass kwam daarna beschikbaar, gevolgd door Beidou en nu dan Galileo.

App

In het artikel wordt gelinkt naar een handige app die meet met welke satellieten een device contact maakt. Vlaggen in de weergave zorgen voor overzicht. Die App is hier op vier devices geïnstalleerd. Niet verrassend is dat alleen het nieuwste device met de vier grote GNSS kan communiceren. De drie oudere devices kunnen alleen Amerikaanse als Russische signalen opvangen. De chips die daar inzitten zijn niet in de tussentijd door een firmware patch slimmer geworden. Als Galileo nu niet op je tablet of phone zit, zal dat ook in de toekomst zo blijven.

Op Usegalileo.eu kun je zien welke devices met Galileo communiceren. Merken als Medion en Pocophone schitteren door totale afwezigheid. Lenovo is een voorbeeld van een partij die voor maar een paar devices chips gebruikt die met Galileo overweg kunnen. Het overzicht is daarbij een aardige reminder niet elke grijze import te accepteren.