Outsourcen naar Oost Europa – interessante cijfers

Eind deze maand wordt in Frankfurt weer de grote autobeurs IAA gehouden. Voor veel Duitse publicaties is dat reden meer aandacht te besteden aan de auto-industrie. Omdat deze sector in Duitsland zo groot is is er voor bijna elke krant en tijdschrift wel een eigen invalshoek te kiezen.

Zo kwam ik recent een artikel tegen in een tijdschrift voor het MKB. Een katern was een IAA special en die ging ook nog eens over het outsourcen van werkzaamheden door de automobiel toeleveranciers naar Oost Europese landen. Vier landen werden genoemd: Tsjechië, Polen, Hongarije en Roemenië. In deze landen zitten filialen van Duitse onderdelenmakers wat niet zo vreemd is want de landen hebben ook complete autofabrieken. Een blik in de wiki: Automobielsector is in Polen goed voor 11% van het BNP, Roemenië kent naast assemblage van Ford en Dacian onderdelen productie van Robert Bosch. Van Tsjechië weten we dat het de bakermat is van Škoda, PSA en Toyota produceren er ook. Hongarije laat zich wat lastiger ontleden. Deze publicatie noemt fabrieken voor componenten van Robert Bosch, Knorr remmen en ZF en de automerken GM, Suzuki en Audi.

Belangrijkste onderwerp in het artikel was de tevredenheid over de locatie: zou u bij een volgende outsourcing weer voor dit land kiezen? De score voor Roemenië en Hongarije was +60%. Polen en Tsjechië +90%. Klinkt als vier keer een voldoende, maar wie beter kijkt (lastig want de details waren summier) zag corruptie en traagheid van besluitvorming terugkomen als hoofdoorzaken voor de mindere scores. Wat niet duidelijk werd was of het hebben van een industriële traditie (Tsjechië is daar goed voorbeeld van) anno 2015 nog steeds bijdraagt aan een hogere score.