Osdorpplein bewijst dat stadsdelen opgedoekt moeten worden

De Amsterdamse wijk Osdorp zal weinig worden bezocht door toeristen en voor expats is het onaantrekkelijk. Het is daarom een van de plekken in de stad die nog echt Amsterdams is. Het stadsdeel waar het deel van uitmaakt, Nieuw-West, laat zien niet te begrijpen wat de bewoners echt belangrijk vinden.

Osdorp heeft een winkelcentrum en dat vormt samen met het theater De Meervaart het gevoelde centrum van de wijk. Omdat de buurt flink onderhanden wordt genomen is het idee ontstaan dat de naam Osdorpplein niet langer passend is. Waar dat idee vandaan is duidelijk. Stadsdeel en winkeleigenaren zijn volgens Het Parool de krachten achter dit plan. Waarom ze dat willen en wie daarin leidend is blijft onduidelijk.

Wel duidelijk is dat de bewoners van Osdorp geen behoefte hebben aan een nieuwe naam. Ze hebben ook groot gelijk. Het is een plein, dus waarom de naam veranderen dat alleen maar het shopping effect benadrukt. Dat de stadsdeel ambtenaren überhaupt met het idee zijn toont daarom twee dingen aan. Het eerste is dat het stadsdeel totaal niet weet wat er onder de bevolking leeft. Het schijnbare bestaansrecht van stadsdelen “dicht bij de burgers” is daarmee weer eens onderuit gehaald. Het tweede is dat het stadsdeel dus wel naar de winkeleigenaren luistert. Daar heeft dit deel van Amsterdam de nodige ervaring mee. Alle nieuwbouw in de omgeving is pas mogelijk geworden nadat de financiers met succes hun eis hadden doorgedrukt betaald parkeren in te voeren. Stadsdeel Osdorp – nu Nieuw-West – heeft zich gewoon laten chanteren door vastgoed bedrijven. Waarom zou dat nu opeens anders zijn? De bewoners van Osdorp zijn niet belangrijk, de vastgoedeigenaren wel.

Maar goed dat de bewoners zo nadrukkelijk aangeven niets te voelen voor een andere naam voor het plein. Ze onderstrepen daarmee dat het stadsdeel niet denkt en handelt in het belang van de burgers. Die structurele kloof is een rechtvaardiging voor opdoeken van die ambtelijke laag met derde klas politici.

Share: