Opmerkelijk 2017 – Malware en Scams

2017 is het jaar dat dankzij WannaCry en consorten echt iedereen moet hebben geleerd wat de impact van malware is. We weten eenvoudigweg niet hoeveel miljoen computers besmet zijn geraakt en/of vergrendeld. De omzet voor de cybercriminelen die zich tegenwoordig alleen nog maar in Bitcoins laten betalen is meer bekend. Dit is big business, waarbij de totale omzet, waarschijnlijk omgerekend naar USD, 9 nullen voor de komma heeft.

Het overgrote deel van de malware heb ik niet in mijn postbus zien belanden. De twee traps filtering heeft ook dit jaar zijn waarde aangetoond. Wat er in de spamfilters bleef hangen gaf een goed beeld van wat er in de malware en ook scam sector wordt ontwikkeld. Oproepen met urgentie, met als doel de lezer te laten klikken op een bijlage of link, voerden de boventoon. Vage uitnodigingen of meldingen van gemiste berichten, met links naar besmettingsbronnen, kwamen veel minder binnen. Ze kwamen vooral binnen op accounts die makkelijk te raden zijn.

Scams uit Nigeria en omstreken waren afgelopen jaar een zeldzaamheid. Het lijkt erop alsof de prinsen uit Lagos andere hobby’s, doelgroepen of methoden hebben ontwikkeld. Het zou zo maar kunnen dat die ellende zich heeft verplaatst naar social media.

Een scam aan het eind van het jaar viel een beetje uit de toon. In ieder geval de laatste 5 jaar is in december steeds een specifiek account verblijd met het aanbod een legale status in de EU te verkrijgen. Dit jaar luidt het aanbod legale verblijfstatus in Duitsland (“Start live in Germany in only 15 days. In 2 months you will receive the Residence Permits. Learn more:…..”) De voorgaande jaren werd ook nog wel eens het VK expliciet genoemd, maar dat lijkt nu uit de gratie te zijn. Wat verbaast aan deze scam is dat het is gericht aan een e-mail adres zonder enige persoonsnaam en de hoster annex verzender is elk jaar dezelfde schimmige bende uit Montenegro.

Share: