Claim van Sparktoro
Bovenstaande claim over het steeds minder klikken na zoeken bij Google staat in dit artikel van Sparktoro. Het legt verder uit dat de resultaten per land en type device verschillen. Dat is logisch, want zoeken op een desktop machine blijft een andere handeling dan op het 6” scherm van de smartphone.
Als deze claim klopt en de constatering dat het percentage “no clicks” in 2020 hoger was dan in 2019 is natuurlijk de vraag wat hier aan de hand is. Direct daarna hoort de vraag of het een positieve of juist een negatieve ontwikkeling is.
Wie profiteert van minder klikken?
De vragen kunnen ook anders worden geformuleerd. Dan kom je uit de op de vraag “wie profiteert als er minder op zoekresultaten wordt geklikt?” Het antwoord Google zelf is op het eerste gezicht onwaarschijnlijk. Google heeft er op dit moment echter alle baat bij als een minder dominante speler in de markt voor zoeken en adverteren te worden gezien. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan lopen immers onderzoeken naar de rol en macht van het bedrijf.
De kans dat de concurrentie hier van profiteert lijkt niet logisch. Waarom zou daar meer worden geklikt op de zoekresultaten?
Iets anders aan de hand
Het genoemde artikel geeft geen heldere verklaring voor de ontwikkeling. Wat dat betreft is niet gissen wat er precies aan de hand is. De kans op een vertekend beeld door de sample of populatie kan worden uitgesloten. Daarom is waarschijnlijker dat in 2020 internettters meer “ander” gedrag zijn gaan vertonen. De gevoelde noodzaak te zoeken op Google blijft groot, maar er is steeds minder reden alle details van het gevonden antwoord te vinden.