Onvermijdbaar commentaar op KPN

Dinsdag zorgde KPN voor het nodige vuurwerk op de beurs. Winst op jaarbasis die 55% afneemt, een opzetdaling in dezelfde periode van 3% en het vierde kwartaal zelfs met verlies afsluiten is ook wel behoorlijk slecht nieuws.

Maar het kon en werd nog erger: om de schulden te verminderen wordt er beroep gedaan op de aandeelhouders, een claimemissie moet €4 miljard opleveren en daarmee het bedrijf de nodige financiële ruimte bieden.

Op de beurs werden alle componenten van het KPN verhaal slecht ontvangen. Een tussentijdse daling van wel 25% is niet anders te duiden dan een ongekende motie van afkeuring, of heet het wantrouwen. Nergens, echt nergens zag ik in de berichtgeving iets terugkomen dat mijn houding milder zou kunnen stemmen. Zelfs de buitenlandse pers gaf weinig aanleiding tot optimisme. Bij het lezen dat de melkkoe Eplus een ebitda achteruitgang van 4,7% realiseerde vervloog zowaar het laatste restje hoop.

Maar wat is het alternatief, zou ik de RvB van KPN wat anders hebben geadviseerd? Even los van de extreem minimale kans dat Blok en zijn kornuiten ook die vraag zouden durven stellen, zou mijn advies ook de component claimemissie bevatten. Niet weer als een dolle geld lenen bij banken, dat gaat namelijk ten koste van meer invloed op de onderneming en als er iets is waar het bedrijf verre van moet blijven dat is het wel nog meer stuurlui aan wal met ridicule adviezen. Been there done that, dat zou het credo van Blok moeten zijn.

Tot zover mijn milde reactie, dan nu de andere kant mijn advies. Als ik in mijn TL lees dat “KPN meer aandacht gaat schenken aan de bestaande klanten” en tweets van gelijke strekking is in mijn optiek een middel gerechtvaardigd. Elke manager die deze yell nu voor de 5e keer of meer gebruikt (ik ben nog mild!) dient per direct ontslagen te worden.

Alleen al het simpele feit dat deze kreet keer op keer wordt gehanteerd geeft aan dat het bedrijf alle voorgaande keren niets meende van die gewijzigde focus, hernieuwde belangstelling of terugkeer naar de roots van het bedrijf. En dat die schijnheiligheid een hardnekkige impact heeft op de resultaten die nu zijn getoond lijkt mij evident.