Online gokken en de falende controle – ik kijk er niet van op

rouletteTijd voor weer eens een post over online gokken, een onderwerp waar ik me over blijf verbazen. Aan de ene kant is het een thema waar politieke partijen en belangengroepen langs duidelijk herkenbare lijnen opereren. Aan de andere kant zijn de technische componenten zo lastig dat onkunde en onwil onmiskenbaar zichtbaar worden. De vraag of principes, geldstromen of iets anders de doorslag geven is er een die per dag een ander antwoord kan krijgen.

Deze keer gaat het over een aspect van online gokken, dat een nette vertaling lijkt van het ouderwets fysiek gokken. Personen kan de toegang tot een casino worden ontzegd. Bijvoorbeeld omdat ze zich slecht gedragen, maar ook als ze gedrag vertonen dat wordt bestempeld als gokverslaving. Het is goed dat die mogelijkheid er is en wat ik begrijp is dat die in zowel Nederland als Belgie wordt gebruikt.

Nu de online wereld. Daar moet je verslaafden, valsspelers en ander overlast veroorzakers ook kunnen weren. In België, waar het online gokken al enige tijd wettelijk is geregeld, zijn dergelijke verboden ook al opgelegd. Is daarmee de boel onder controle? Nee, schijnbaar niet, want in de pers verscheen eind maart de opmerkelijke melding dat de topman van de nationale loterij (type gokkanaal dat lijdt onder online gokken) boos is op de kansspeltoezichthouder. Reden: personen die een online gokverbod opgelegd hebben gekregen ontduiken (schijnbaar?!) massaal deze horde door …. let op nu komt het: een andere online identiteit aan te nemen.

Oei! Wie had dat nou ooit kunnen voorspellen? 70.000 valse “internetaccounts” zouden er in omloop zijn en de toezichthouder kan daar al maanden niets mee (zie maar deze melding uit januari 2016). Nou ja niets, zelf spreekt het controle orgaan dat er binnenkort realtime controle mogelijk moet worden op basis van het rijksregister.

Onvermijdelijk dat er een Godwin op de loer ligt bij het lezen van van dat antwoord. Netter verwoord kan ik iets zeggen over privacy en technische overkill. Daarom: alles rond online gokken is te belangrijk om niet in de gaten te blijven houden.