Online bank Revolut blijft buiten Luxemburg – een belangrijk signaal

Er zijn in de EU meerdere online-only banken. Een bank zonder filialen spreekt een groeiende groep consumenten en ondernemers aan. Online-banken willen mede door dat veelbelovende groeipotentiaal graag in meerdere landen actief zijn. Revolut, dat sinds 2015 in het VK is gevestigd is een voorbeeld van zo’n bank. Het heeft echter een probleem, waardoor het extra aandacht verdient.

Bekende problemen

Revolut heeft zoals bijna alle concullega’s een aantal onvermijdelijke problemen. Wie de artikelen op dit blog overN26 geeft gelezen zal ze ook allemaal wel kennen. Security incidenten en slecht bereikbare callcenters zijn een belangrijke reden waarom dit soort banken door de toezichthouders extra in de gaten gehouden moeten worden. Een ander soort probleem heeft te maken het het ontbreken van filialen. Dat maakt het voor criminelen toch te makkelijk met valse identiteiten rekeningen te openen. Zwart geld stromen, drughandel en terrorisme bestrijden wordt daardoor extra lastig.

Anders

Revolut is in een aantal opzichten ook weer anders dan N26, Buncq & Co. Het zou sinds 2017 ook iets doen met cryptogeld. Betalen en verhandelen zou volgens de app moeten kunnen. Of dat de zegen van alle toezichthouders heeft is onbekend.

Het echte punt waarop die bank zich onderscheidt is de officiële standplaats, Londen. Dat was leuk voor de eerste jaren, maar nu blijkt dat een domme zet te zijn geweest. Londen is namelijk deel van een land dat eerdaags de EU verlaat. Passporting houdt op te bestaan, dus Revolut mag de diensten niet meer in de EU aanbieden.

Luxemburg of Litouwen

Daarmee is Revolut de eerste fintech waarvan ik weet dat die sinds vorig jaar is gaan hoppen voor een nieuwe EU hoofdkantoor, annex vestigingsplaats. Daarvoor kwamen onder andere Luxemburg en Litouwen in aanmerking. De eerste berichten daarover verschenen eind 2018. Dat de keuze zich tot die twee landen zou beperken was ook snel duidelijk. Luxemburg geeft aanzien en Litouwen is erg eager fintechs aan zich te binden.

Pers

Vervelend voor Revolut, maar goed voor de burgers in de EU, is wat daarna gebeurde. Bloomberg, FT en tal van andere financiële publicaties begonnen te interesse te tonen voor de start-up. Zij stuitten daarbij op het nodige. Een bank die claimt 600.000 nieuwe klanten per maand te werven trekt natuurlijk altijd de aandacht.

De artikelen over te nauwe banden met Rusland (waartegen een economische boycot van kracht is), het niet opvolgen van de compliance voorschriften, een verpestte werksfeer die door videomateriaal op de social media bekend werd en een onderzoek van de Britse waakhond voor de banksector zorgden voor het type media aandacht waar Revolut niet op zat te wachten.

Vergunning

In het verlengde van al die aandacht weigerde Litouwen de bank vergunning af te geven en de collega’s in Luxemburg deden hetzelfde. Aangezien de Brexit datum vooralsnog op 31 oktober ligt is het zaak voor Revolut snel de boel op orde te hebben.

Sinds dit weekend weten we dat de kogel door de kerk is. Revolut meldt namelijk dat het de vergunningsaanvraag voor Luxemburg heeft ingetrokken. Die zou niet meer nodig zijn omdat er twee vergunningen door Litouwen zijn afgegeven.

Iets klopt er niet aan dat verhaal. Om te beginnen is er claim Revolut dat die vergunningen al in december 2018 zijn verstrekt. Als dat klopt, dat is de lobby die het bedrijf die voorjaar is gestart om positieve indruk te maken op de Luxemburgse autoriteiten onnodig geweest. Ook het oprichten van Revolut Technologies SA in Luxemburg en het werven van personeel per juni 2019 laat zich zo niet verklaren. Het verhaal gaat ook voorbij aan meldingen dat, ook in Litouwen, de vergunningen heeft tegengehouden omdat de Revolut niet aan de eisen voldeed.

Het signaal dat is afgegeven zal menigeen ontgaan, toch is het erg belangrijk. Waarom zou je zaken doen met een bank die niet kan of wil voldoen aan controle door de Luxemburgse autoriteiten?

Share: