Ongemakkelijk bankieren door quarantaine

We staan er weinig bij stil dat over de grens bankieren anders gaat en dat lockdowns en quarantaine daardoor voor veel ongemak kan zorgen. Dat wijst op een voorsprong in Nederland waar we blij om mogen zijn.

Quarantaine

Vorige week verscheen in de tijdlijn een melding van een persoon in Duitsland. Die post sedert een maand met enige regelmaat over de verplichte quarantaine. Kind en partner zijn positief getest, zelf heeft bij duidelijke ziekteverschijnselen. De quarantaineregels worden strikt nageleefd. Voor de dagelijkse inkopen wordt zo te zien beroep gedaan om de directe omgeving.

Die inkopen moeten worden betaald en dat leidt niet tot problemen. In Duitsland lopen de banken op veel terreinen achter, maar geld overschrijven werkt. Overigens kan dat makkelijk meer dan een werkdag duren. Daaraan zie je al dat we het hier beter voor elkaar hebben, maar dat terzijde.

Bankpassen

Wat bij vele banken in Duitsland echt anders is, is de manier waarop betaalpassen en creditcards worden verstrekt. De kaalslag van het aantal filialen in combinatie met de lockdowns zorgt er voor dat die in toenemende mate worden verstuurd. Afhalen, wat voorheen de default waarde was, is immers moeilijk tot onmogelijk. Wanneer die situatie in Nederland voor het laatst voorkwam dat een bankpasje bij het filiaal moest worden opgehaald?

De melding die helemaal verbaast gaat over de manier waarom creditcards werken. De persoon meldt dat een nieuwe CC is verkregen ter vervanging. Om die te kunnen gebruiken moet de nieuwe kaart worden geactiveerd. Dat is in Nederland ook vaker het geval. Daarvoor is het bellen van een speciaal nummer of het inloggen op de website van de bank voldoende. In dit Duitse geval moet de kaart via een pinautomaat worden geactiveerd. Dat gaat natuurlijk niet lukken als de houder in quarantaine zit. Het gevolg laat zich raden. De oude kaart bereikt de vervaldatum en de nieuwe kaart is nog een dummy. Geautomatiseerde betalingen gaan als eerste de mist in, daarna volgen de losse betalingen.

In jaar twee van de pandemie is dit de eerste keer dat ik ik lees over een probleem bij het bankieren door de quarantaine. Het is ook nog eens iets dat niet makkelijk op te lossen is (*). Dat die melding uit het buitenland komt lijkt een bevestiging voor de aanname dat we het hier beter voor elkaar hebben.

(*) Nee je gaat je CC pas en pincode niet aan de buren geven die je boodschappen doen.