Onderhoud van melder aan het plafond

Tijdens het bladeren door een berg persberichten met het label “veiligheid” viel een melding op. Die ging over brandmelders en de titel maakte al duidelijk dat die onderhoud nodig hebben. Sinds een paar jaar hangt er hier ook een, dus ik besloot het bericht te lezen.

Testen

Dat was best wel een eyeopener. Het model dat hier hang heeft 230V en een accu voor het geval dat de stroom wegvalt. Daardoor kon ik een van de in het bericht genoemde tips al niet uitvoeren: controleren of de batterij het nog doet. Sowieso kijken of het ding werkt – ik heb dat eigenlijk nog nooit gedaan. Bij de buren gaat de melder met enige regelmaat af, dat is vanwege de plaatsing dicht bij de keuken en wat er daar gebeurt ook wel logisch. Hier is de melder een keer afgegaan, ook toen omdat in de keuken iets te enthousiast gekookt, zonder gebruik te maken van de afzuiginstallatie.

Andere tips

De andere genoemde punten vond ik ook wel leerzaam. Schoonmaken van de buitenkant met stofzuiger en/of vochtige doek – nog nooit gedaan, ding hangt aan het plafond waar ik niet bij kan. Niet overschilderen – daar kon ik wel om lachen. Ik heb tijdens het witten van het plafond een keurige veiligheidszone rond de melder aangehouden met de roller. Daarna is er met de kwast gewerkt, maar wie goed kijkt zit dat er ring van kleurverschil is – de melder is dus zeker niet met verf in aanmerking gekomen.

Wat voor melder?

Het was dus best wel de moeite van het lezen waard, want ik leerde weer wat. Er is zelfs een vraag ontstaan, iets waar ik echt nooit bij heb stilgestaan. Wat hangt daar eigenlijk. Is het alleen rook, is het CO2, is het een combimelder? De enige manier om daar achter te komen is op de ladder klimmen en het ding van dichtbij te bekijken. Dan kan ik het tegelijk ook eens volgens de instructies schoonmaken.

Share: