Onder verplichte CBR cursus uitkomen door aangetekend stuk te negeren

Het is echt opvallend hoe vaak personen die een verplichte CBR cursus moeten volgen naar de rechter stappen. Na de blogpost over een lachgas rijder en een gevaarlijke rijschoolhouder komt nu de zaak van een betrapte alcoholrijder aan bod.

EMA

juridisch-strafrecht-proces-rechtszaak-rechtbankErgens in 2019 krijgt iemand (“klager”) een EMA opgelegd, een Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. Dat betekent dat de klager is betrapt op deelname aan het verkeer met te veel alcohol in het bloed. De EMA komt er bij een promillage van 1 tot 1,8. Dat zou overeenkomen met 3 tot 8 glazen bier.

Alle stappen doorlopen

Tegen het besluit gaat de klager in beroep. Dat wordt afgewezen. Op 2 juli 2020 wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Hij  heeft namelijk de opgelgde EMA niet gevolgd. Daartegen tekent de klager beroep aan. Dat wordt afgewezen en daarom mag de rechter zich in september 2021 over de zaak buigen.

Het doorlopen van alle stappen, tot en met voor de rechtbank verschijnen, lijkt opvallend veel voor te komen in Nederland. De kosten van een EMA of andere verplichte CBR cursus kunnen daarvoor een reden zijn. Maar zodra er rechtsbijstand nodig is levert dat ook weer kosten op. Wat er nog meer bij die kosten/baten afweging komt kijken is onbekend.

In ieder geval is duidelijk dat klagers zich amper een leven zonder rijbewijs kunnen voorstellen. Verder is bijna elke keer duidelijk sprake van onzinnige argumenten. Dat is ook bij deze klager het geval. (omdat de klager in beroep gaat staat hij genoemd als eiser)

Geen post ontvangen

Eiser voert echter aan dat de oproep van 9 juni 2020 hem niet heeft bereikt. Hij kon derhalve niet weten dat hij op 22 juni 2020 op de cursus werd verwacht. Hij stelt geen afhaalbericht te hebben ontvangen van PostNL.

Volgens eiser heeft PostNL een fout gemaakt bij het bezorgen vanwege ongekende drukte door de Covid19-pandemie en de omstandigheid dat in de galerij van zijn flatgebouw zich een brievenbusunit bevindt waar tientallen brievenbussen op elkaar zijn gestapeld. Het is voor hem onmogelijk om te bewijzen dat hij het afhaalbericht niet heeft ontvangen. Op 21 juli 2020 heeft eiser een melding gemaakt bij PostNL over het niet ontvangen van een afhaalbericht. Eiser heeft deze melding bijgevoegd.

Medewerking

Eiser geeft verder aan dat hij absoluut voornemens was de cursus te volgen. De kosten daarvoor had hij aantoonbaar reeds vooruit betaald. Dat laatste is overigens verplicht. Voor de rechtbank is die betaling niet van belang. Het oordeel luidt dat de eiser

niet de vereiste medewerking aan de EMA heeft verleend en dat verweerder daarom verplicht was eisers rijbewijs ongeldig te verklaren.

Het rijbewijs komt dus niet terug. Terecht ook. Hier steekt iemand heel veel tijd en moeite in het bestrijden van een opgelegde sanctie. De enige reden lijkt mij dat hij zelft twijfelt aan zijn kansen de CBR cursus met succes af te ronden.