Omkoping Deutsche Telekom personeel door ZTE

ZTE_400x400DT400x400Begin deze maand had de Rheinische Post een goede scoop. De krant uit NRW had uitgevonden dat bij het deels staatsbedrijf Deutsche Telekom een (of meerdere?) medewerker interne data had verkocht aan medewerkers van het Chinese IT bedrijf ZTE.

Om precies te zijn: DT heeft samen met het Franse Orange een inkoopsamenwerking. Door samen op te treden kan een scherpere prijs worden uitonderhandeld. Bij deze samenwerking was de persoon betrokken die via een anonieme tip (interne klokkenluidersregeling?) werd beschuldig een fors bedrag te hebben aangenomen van ZTE. ZTE hoopte in ruil voor interne data het eigen aanbod te kunnen verbeteren en daarmee de concurrentie (Huawei, Alcatel e.d.) te overtroeven.

Het vreemde is: de zaak speelde in september 2015. In februari heeft de medewerker de corruptie en doorgifte van bedrijfsgeheimen toegegeven en pas in april heeft DT aangifte gedaan. Toen justitie aanklopte bij ZTE Duitsland waren de vogels al gevlogen: de medewerkers verantwoordelijk voor de corruptie zitten weer veilig in China.

Deze zaak doet natuurlijk de vraag opkomen: waarom duurde het zo lang. De verklaring van DT dat de melding niet serieus overkwam en toen dat beeld verdween er veel juridisch overleg nodig was om de identiteit van de klokkenluider te beschermen klinkt toch niet helemaal geloofwaardig. Een meer logische verklaring zou kunnen zijn : sorry, dit was de eerste keer dat we de procedure live doorliepen (geen idee of dat ook zo is trouwens).

En wat ook nog onduidelijk blijft is of ZTE de status als whitelisted leverancier blijft behouden. In Nederland is dit soort gedrag, ook zonder een veroordeling, tot zo ver mij bekend een knock-out criterium. Om het nog interessanter te maken: bij elke volgende aanbesteding kunnen deelnemende partijen voor, tijdens en na het proces eisen dat ZTE wordt uitgesloten. Alleen al daarom is dit een zaak die enige aandacht waard is.

Overigens: afhankelijk van wat er precies door de omkoping bij de Chinezen kan zijn beland is er mogelijk ook nog eens sprake van een datalek!

Share: