OCP Summit door een gekleurde bril

Vorige week stond het RAI congrescentrum twee dagen in het teken van het Open Compute Project. OCP staat voor een andere kijk op en omgang met hardware en software. Doel is meer efficiency, meer flexibiliteit en lagere kosten. OCP komt uit de koker van bedrijven als Facebook, Microsoft en Rackspace.

ISP Today was mediapartner van deze bijeenkomst. Dat betekende gratis toegang in ruil voor exposure. Die exposure was in dit geval totaal geen probleem. Ik volg OCP al langer en ben ervan overtuigd dat dit een gamechanger is. Om die reden schrijf ik er wel vaker over op ISP Today en bij de interviews die ik doe is het een regelmatig terugkerend thema.

Ergens over schrijven is een ding. Een conferentie live meemaken is iets anders. Dan zie je bijvoorbeeld de interactie die bij livestreams vaak verloren gaat omdat er maar één camera in de zaal is. Het is ook de enige manier om te begrijpen welke thema’s echt on de belangstelling staan, omdat je kunt zien welke zalen het snelst en meest gevuld zijn.

In het geval van deze OCP summit was die belangstelling overal ongeveer gelijk. Dat is best opmerkelijk, want het betekent dat OCP voor de telco sector nog even veel vragen oproept als voor de datacenter sector. Dat een workshop over OCP oplossingen die in bestaande zendmasten gehangen kunnen worden net zo vol zit als een zaal waar demo’s van software implementaties worden gegeven zegt dat er ook de nodige behoefte is aan praktijk cases. Dat is het type input dat je alleen maar kunt achterhalen door ergens rond te lopen, in dit geval twee dagen.

Met mijn voorkennis van OCP en tientallen tech events op de teller (de gekleurde bril) viel ook iets anders op. Dit was weer een event waarbij Amerikanen alles, van bali personeel tot stopcontacten, invliegen. Dat komt zo raar en ook geforceerd over. OCP is mondiaal, de bijeenkomst is regionaal, waarom dan de nadruk op het Amerikaanse. Het klopt niet, het is ook wat me tegenstaat aan de mega events als VMworld Europa. Zodra je iets voorbij de uitgezette lijnen kijkt zie je een VS kloon. Bij de OCP Summit viel dat ook op omdat de agenda on-Europees was. Workshops die 25 minuten duren zijn hier niet gebruikelijk. De concentratie spanne van een beursbezoeker in Europa kan echt met het dubbele omgaan.

Desalniettemin, het waren twee leerzame dagen waar het nodige over te schrijven was. Nog niet al het kruit is verschoten. Er zitten nog twee of drie artikelen in de koker. Nu alleen nog een manier vinden om de Nederlandse markt hier echt voor te interesseren. Dat was namelijk een dieptepunt van de twee dagen. Het aantal Nederlandse deelnemers van buiten de telco sector was op de vingers van 2 handen te tellen. De 600+ andere aanwezigen kwamen zo te zien en horen van vier continenten. Zo internationaal en dan amper Nederlanders.

Share: