Nu heeft eindelijk iedereen het door: de CDU is totaal vergrijsd

De verkiezingen voor het Europees Parlement hebben in Duitsland voor meer vuurwerk gezorgd dan in Nederland. Was hier het stemmenkanon Timmermans goed voor veel persaandacht, in Duitsland kreeg de CDU van Angela Merkel nog hardere klappen dan voorspeld. De oorzaak wordt wel benoemd.

Minder dan een derde

De CDU verloor ten opzichte van de EP verkiezingen van 2014 6,4%. De teller bleef staan op 28,9% van het aantal uitgebrachte stemmen. Minder dan een derde van de Duitse kiezers, die de moeite nam naar het stemlokaal te gaan, koos voor de partij van Merkel. Duitse journalisten moesten dan ook wel de vraag stellen of hier nog sprake is van een volkspartij. Net als de sociaal democraten, die het nog slechter deden, lijken CDU kiezers inmiddels per verkiezing te verdwijnen.

Interesse voor politiek

Bij de Duitse EP verkiezingen waren echter twee opmerkelijke ontwikkelingen zichtbaar. De opkomst was in Duitsland met 61,4% substantieel hoger dan in 2014 (48%). Dat cijfer ontkracht het idee dat “de burger” zich steeds minder interesseert voor politiek. De oproep te gaan stemmen die overal en vanuit alle geledingen te horen was werd opgevolgd. De kans op een hogere opkomst werd al voor de verkiezingen zichtbaar en eigenlijk had dat ook voor de CDU goed nieuws kunnen zijn.

De andere ontwikkeling was kort daarvoor als vanuit het niets gekomen. Via YouTube wist Rezo met zijn videopamflet “Die Zerstörung der CDU” zowel CDU, de zusterpartij CSU als de SPD totaal in de hoek te drijven. Opvallend goed onderbouwd legde hij uit waarom deze drie volkspartijen slecht zijn voor het land en de zorgen van de jongere generaties totaal niet serieus nemen. Binnen enkele dagen stond de teller van ver boven de miljoen. De partijcentrales van de drie waren niet in staat met zinnige reacties te komen. De paar pogingen dat wel te doen gooide alleen maar olie op het vuur. Rezo sloot met zijn videopamflet overigens goed aan op de statements van Greta Thunberg, die in Duitsland ook al voor de nodige ophef en navolging zorgden.

Hoge opkomst geen voordeel

Zondag 26 mei is in Duitsland duidelijk geworden dat een hogere opkomst niet in het voordeel van de CDU (CSU en SPD) is. De partij die er het meest van heeft profiteerde zijn Die Grünen. Alle analyses van de verkiezingsuitkomst, en er zijn er heel wat gemaakt, komen tot de zelfde conclusies. De volkspartijen, CDU voorop, zijn niet in staat meer kiezers te mobiliseren. Het overgrote deel van de nieuwe kiezers, dat zijn zij die voor het eerste mogen stemmen of tot vorige week het stemhokje negeerden, kiest voor Die Grünen.

Van instroom bij de CDU is geen sprake meer. Het tegenovergestelde is wel aan de hand. Er is sprake van forse uitstroom. Een groep CDU kiezers wisselt van partij. Een andere groep stemt niet meer. Die laatste groep wordt steeds groter en als voornaamste reden wordt opgegeven het overlijden van de kiezer, de vergrijzing breekt de partij op.

Niet nieuw

De vergrijzing van Duitsland is geen nieuw verschijnsel. De impact daarvan op het politieke landschap lijkt door de EP verkiezingen nu pas door te dringen tot de landelijke pers.

Dit blog heeft al sinds 2014 meerdere keren op het verschijnsel gewezen. Of het nu gaat om lokale verkiezingen, voor het nationale parlement of de EP elke keer ziet de CDU dat het een steeds kleiner deel van het electoraat vertegenwoordigd. Alle pogingen jongere generaties aan te spreken falen. De CDU gaat in hard tempo het Nederlandse CDA achterna, van de grootste naar een middenmoter.

Share: