Nog nooit van Shakti gehoord?

De kans is groot dat je nog nooit van Shakti heeft gehoord. Als dat wel het geval is dan zal er een associatie zijn met Hindoeïsme of Bollywood. Beiden hebben een indirecte link met IT. Shakti staat ook voor een CPU reeks, dat is een 100% match met IT.

Vogelvlucht

In 2011 is in India de eerste stap gezet om te komen tot een eigen CPU. Het idee daarvoor kwam uit de universitaire wereld. In 2017 is de overheid geld in het project gaan stoppen. Medio 2018 kwam naar buiten dat de eerste Risc-V processors konden worden geproduceerd. Op 13 juni van dit jaar is de SDK voor de CPU beschikbaar gekomen. De Indiase pers heeft er veel aandacht aan besteed, ook aan de roadmap die uitgaat van zes verschillende CPU’s. In het Westen blijft het stil. Dat is in vogelvlucht achtergrond en status van Shakti.

Waarom

Natuurlijk moet de vraag worden gesteld: Waarom? Waarom willen deze wetenschappers een eigen CPU serie, waarom stopt de overheid er geld in en waarom moeten wij in het Westen daar iets van afweten?

Dat India, een land met meer dan een miljard inwoners een eigen CPU wil ontwerpen heeft in de eerste plaatst te maken met ambitie. Het land wil niet te afhankelijk zijn van de VS en niet onderdoen voor de VRC. Daarnaast is men niet blind voor de handelsoorlog tussen die twee landen. Dat zoiets kon ontstaan was een decennium geleden al te voorspellen. Waar Europa tot nu toe niets heeft gedaan om de IT afhankelijkheid van zowel de VS als de VRC te verkleinen, heeft India daar wel stappen gezet. Nu is met een bevolking van een dergelijke omvang en een omvangrijke IT minded jeugd zoiets ook makkelijker te realiseren dan in de EU met zoveel uiteenlopende nationale belangen.

Dat de Indiase overheid geld in het project heeft gestopt is in lijn met het beleid van Modi. Die streeft waar mogelijk autarkie na, om zo duidelijk te maken dat India een van de wereldmachten is.

Minder afhankelijk

En dan is er nog het antwoord op de vraag waarom wij dit moeten weten. Los van bovenstaande argumenten is er nog iets aan de hand. Zowel de VRC als India zijn bezig een eigen CPU industrie op te tuigen. Dat is de eerste stap naar het afbreken van het duopolie Intel-AMD.

De Shakti CPU’s kunnen vooralsnog (180nm processors, terwijl Intel en AMD processors met 14nm en lager hebben) niet tippen aan de performance van de desktop en server CPU’s van de twee marktleiders. Voor andere toepassingen zijn ze echter wel al geschikt. Dat vertegenwoordigt niet alleen in India een gigantische markt, het is ook de markt waar de komende jaren de grootste groei gerealiseerd gaat worden. Shakti gaat dan ook eerder de concurrentie aan met Mediatek, Broadcom, Qualcomm en ARM.

India volgt daarmee de VRC, want ook in dat land gaat de meeste (pers) aandacht uit naar eigen CPU’s voor kleinere devices (van smartphones tot IoT of home automation). In beide gevallen geldt ook dat de media minder aandacht besteedt aan de grotere en zwaardere CPU’s die in ontwikkeling zijn. De doelstellingen van de regeringen in Beijing en New Delhi zijn echter glashelder. Ook daar wil men de afhankelijkheid van het Westen verminderen.

Stel dat de nationale ambities uit gaan komen. Wat is dan over een of twee decennia het marktbeeld? Is er dan nog sprake van internet en global netwerken zoals we dan nu kennen?

Shakti is daarmee niet alleen relevant voor wie geïnteresseerd is in IT. Iedereen die wil weten wat langere termijn globale ontwikkelingen zijn moet stilstaan bij de mogelijke impact van Shakti. Of zoals al vaker is opgemerkt: naast het hebben van een eigen defensie industrie en kernwapen is een eigen IT industrie waarschijnlijk bepalend voor status en macht.

Share: