Nog een VPN post

Voor de tweede keer in een maand tijd een artikel over VPN aanbieders. Deze keer is de reden geen hack. Wel gaat het om het structurele gebrek aan transparantie dat het meest luidruchtige deel van de markt typeert.

Niet duidelijk

Eind augustus verscheen op de WireCutter, een zelfstandig onderdeel van The New York Times, een opsomming van VPN leveranciers (zie ook link). Een aantal van de bekendere namen werd buiten de rankings gehouden omdat niet duidelijk werd wie de touwtjes in handen heeft bij het bedrijf. In dat artikel werd ook nog kort gewezen op de pryamides die bij dit soort bedrijven voorkomt. Ook VPN diensten kunnen als reseller, white-label dienst in de markt worden gezet. Wie er dan uiteindelijk over de techniek gaat en wie de kwaliteit bepaalt is dan bijna niet te achterhalen.

Dat artikel leek vorige week actueler dan ooit. Op 20 november kwam onder andere via Tijs H. en Tweakers het bericht naar buiten dan VPN aanbieder PIA was overgenomen door Kape Technologies. De overname is minder doorsnee dan het lijkt. Kape is namelijk de eigenaar van het VPN merk Cyberhost, Het betaalt ruim $127 miljoen voor PIA, dat schijnbaar gebukt gaat onder schulden. Cyberhost is naar klanten gerekend ongeveer even groot als PIA, de combinatie moet $120 miljoen omzet gaan halen.
De onderbouwing van het overname bedrag (waarom is PIA dit waard) is niet te vinden. Het persbericht dat zes korte alinea’s telt is een voorbeeld van non transparantie. Het geeft evenmin aan hoe het bedrag is opgebouwd. Techradar verwijst daarvoor naar weer een andere bron. $53 miljoen cash $42 miljoen nieuw uit te geven Kape aandelen en de PIA schuld van $32 wordt overgenomen.

Manipulatie

Direct na de aankondiging van deze deal stroomden alle bekend fora vol met klagers en adviseurs. Wat daar gebeurd is opvallend. Er wordt breed geklaagd over Cyberhost en een grote groep wil niet langer bij PIA blijven. De onderbouwingen van de ontevredenheid ontbreken. Wat niet ontbreekt is dat er talloze adviseurs zijn die maar een handje vol alternatieven aanprijst. De klagers reageren daar in de regel zeer positief op. Wat gebeurt op de fora en op Reddit is zeer waarschijnlijk manipulatie. De Engelstalige klachten en adviezen op de verschillende plekken vertonen namelijk de nodige overeenkomsten.

De reden voor die manipulatie is simpel: het gros van de VPN aanbieders werkt met bonussen voor wie een nieuwe betalende gebruiker werft. Het aanmaken (wel steeds van IP wisselen!) van een handvol fake accounts op fora is natuurlijk zo gepiept en daarna kan de VPN affiliate het spel van vraag / klacht en aanbod starten. Waarschijnlijk heeft slechts een kleine groep lezers van dit soort fora in de gaten dat manipulatie op grote schaal kan voorkomen. De VPN aanbieders reppen er ook met geen woord over, want een fors deel heeft er baat bij op dat punt niet te transparant te zijn.

Betrouwbaar

Een andere reden om weer over VPN aanbieders te schrijven is een advertentie op XDA. Met advertenties voor VPN diensten is op zich niets mis. Op de vorm die XDA toepast is verder weinig aan te merken. Waar het wel mis gaat is twee delen van de boodschap.

Het eerste wat niet geloofwaardig overkomt is de melding dat de dienst “highly rated” is. Door wat of wie en wanneer mag de lezer niet vernemen. Het kan nog worden afgedaan als marketing op brugklasniveau. Dat geldt echter niet voor de tweede misser.

 

 

XDA schrijft dat deze VPN dienst ook in landen als de VRC en Rusland werkt. Als een bedrijf dat claimt is er reden alle signalen op oranje te zetten.

Op dat moment moet ook direct worden uitgezocht (als dat al niet gedaan is) wie de eigenaar van het bedrijf zit. Dan krijg je met deze aanbieder direct kriebels. Het is slechts een label. Schijnbaar valt het onder een andere VPN aanbieder en waar die het HQ en wat daar de voertaal is blijft onduidelijk. Een perfect voorbeeld van bewuste niet-transparantie.

Met dit soort partijen in zee gaan is misschien passend voor een groep die niet bereid is veel te betalen. Een groep die waarschijnlijk naast een account bij een schimmige VPN aanbieder van Facebook en TikTok gebruik maakt en zich door black friday aanbiedingen laat misleiden.

Share: