Nog een keer over die nieuwe en noodzakelijke e-commerce regels

e-commercePer 1 juli gelden voor e-commerce andere regels en gat gaan veel gebruikers van Chinese marktplaatsen merken. Drempelvrije bedragen, btw vrijstelling en andere termen komen te vervallen. BTW moet betaald worden en ook komen er inklaringskosten bij als de verkoper niet bekend is bij de Nederlandse fiscus.

Hogere prijzen en verplichte afdracht

Over die andere regels voor e-commerce is hier al een paar keer geschreven. Een deel van Nederland is namelijk in rep en roer. Het jarenlang bewust omzeilen van de fiscus komt waarschijnlijk ten einde.

Zowel verkopers als kopers gaan merken dat de eindprijzen een stuk hoger komen te liggen. Dat komt om te beginnen al door de verplichte afdracht van btw. Linksom of rechtsom, de fiscus gaat voor bij alle zendingen de hand op houden. Verkopers hebben de keuze tussen zelf de btw inhouden voor de klanten of het aan de klant overlaten.

In het eerste geval zullen de geadverteerde prijzen dus in de regel 21 procent hoger worden. In het andere geval is rekening te houden met een klant die naast btw ook inklaringskosten te betalen heeft. Die klant zal dan niet zo blij zijn.

Regels zijn bekend

Over de exacte regels is al het nodige geschreven, ook op dit blog. Iedereen die stelt dat “de overheid” te laat is gaan informeren kan beter eerst in de spiegel kijken. Dat deze EU brede maatregel er aan zat te komen was al jaren bekend. De ingangsdatum is zelfs nog eens met zes maanden uitgesteld.

Die periode hebben consumenten en aanbieders kunnen gebruiken zich op de nieuwe regels voor te bereiden. Dat is duidelijk niet overal het geval. Afgelopen vrijdag bleek een Chinese marktplaats nog steeds geen enkele verwijzing te hebben naar de nieuwe EU regels. Veel meer dan een nietszeggende pagina die naar een 404 doorverwijst was er niet te zien.

Opdrogen pakjesstroom

Als dit kenmerkend is voor de Chinese marktplaatsen, dan  zal de pakjesstroom vanuit het Verre Oosten wel erg snel opdrogen. De pakjesstroom vanaf de andere kant van de Noordzee zal trouwens ook nog verder afnemen. De Britten die de EU verlaten hebben met exact dezelfde regels te maken. E-commerce naar de EU was al afgenomen. Nu gaat daar nog eens een deel vanaf.

In beide gevallen zijn de nieuwe regels voor e-commerce een goede en noodzakelijke stap. Belasting ontwijken door consumenten en concurrentievervalsing door btw vrij te versturen richt te veel schade aan.