Nieuwe hardware en naar 64 bits Windows – 3

Tijdens het migreren naar een 64 bits omgeving was er steeds de mogelijkheid terug te grijpen op machines die nog 32 bits draaiden en een machines waar W8 64 bits af fabriek op staat. Op allen draait ook Office 2010, wat op de nieuwe machine niet te installeren viel.

Nergens eerder was ik ooit de melding “Tijdens de installatie van Microsoft Office Professional Plus 2010 is een fout opgetreden” tegengekomen. Ik vermoedde aanvankelijk een brakke OS update, patch of wat dan ook. Maar naar een paar dagen op Windows updates controleren kon die mogelijkheid worden afgeschreven. Wat me toen te binnenschoot was dat ik het hele pakket probeerde te installeren. Dat is helemaal niet nodig, want ik gebruik maar vier onderdelen. Bij vorige versies (office 2000 of 2003?) had ik ooit kunnen aanvinken of ik publisher erbij wilde hebben. Die optie had ik bij Office PP 2010 nog nooit gezien. Die optie is er wel, je moet niet kiezen voor installeren, maar voor aanpassen.

Minimale Office 2010

Door alles uit te vinken dat ik echt niet nodig had hield ik slechts vier onderdelen over Excel. Outlook, PowerPoint en Word. En wie of wat schets mijn verbazing: Deze Minimale office stond binnen luttele minuten geïnstalleerd. De foutmelding “Tijdens de installatie van Microsoft Office Professional Plus 2010 is een fout opgetreden” bleef achterwege en alles werkte als een tierelier. Dat wil zeggen: na de installatie begon Windows update wel tientallen updates te downloaden en installeren. Dat duurde toch ook weer enkele koppen koffie, maar daarna was Office 2010 normaal bruikbaar.

Terugblikkend lijkt de oorzaak te zijn dat op Office 2010 schijfjes – ik heb een licentie voor de 32 bits – programma’s staan die of niet meer ondersteund worden of waarvoor inmiddels een 64 bits versie verplicht is. Ik vermoed dat iets als OneNote of Lync de boosdoener kan zijn, maar het dat niet verder onderzocht.

Geen Motorola en Lenovo drivers….

Wat ik door het gedoe met Office compleet vergeten was, was Skype te installeren en nog wat andere programma’s die ik minder vaak gebruik. Skype kreeg ik niet meer de praat, daarvoor moet ik nu de web client gebruiken. Daarmee kan ik leven. Minder aangenaam is dat ik er pas in deze late fase achter ben gekomen dat voor zowel de Motorola telefoon als het Lenovo tablet elke ondersteuning ontbreekt. Beide devices zijn bedraad niet aan de computer te hangen. De benodigde usb drivers zijn er niet. Ook hier weer geldt dat het internet vol staat met klachten over het ontbreken van de support. Dat ik dit vooraf niet heb gecontroleerd is een minpunt. Gewoon niet bij stilgestaan dat het voor deze betrekkelijk nieuwe devices een no-go zou zijn.

… maar wel oude ACDSee aan de praat

De ervaringen met drivers en 32 bits componenten hebben trouwens onverwachts tot een plusje geleid. Ik had op de nieuwe computer ACDSee niet geïnstalleerd omdat het pakket uit 2009 crashte op de andere 64 bits machine. Daar heb ik toe IfranView 64 op gezet. Dat deed ik dus ook op de nieuwe computer. Maar in het kader van “omdat het kan” heb ik ACDSee 2009 toch op de machine gezet en daarbij – net als bij Office 2010 – zelf bepaald welke onderdelen. Door alles dat klinkt naar drivers voor camera’s, scanners en e-mail integratie te skippen draait dat echte 32 bits programma als een tierelier op een 64 bits platform.

Het laatste dat ik heb aangepast is het toetsenbord. Windows en dode toetsen, het blijft voor mij altijd een gedoe en het suffe is dat daardoor bepaalde combinaties die ik al jaar en dag blindelings gebruik niet lijken te werken.