Niet zomaar alle Windows 7 images en back-ups dumpen

Per volgend jaar stopt de  Windows 7 ondersteuning. Voor velen betekent dat overstappen naar een ander operating system. Het stoppen van Windows 7 heeft verder consequenties voor back-ups en images. Daar mag ook wel eens bij stilgestaan worden.

Tal van gebruikers maken van de harde schijf waar het OS op staat een image. Dat is handig, want mocht er ooit een serieus probleem zijn dan is daarmee het systeem weer redelijk snel up en running te maken. Waar die image naar toegeschreven wordt verschilt. Sommigen vertrouwen alles toe aan cloud opslag, anderen weer aan een eigen NAS.

Een variatie op het verschijnsel image is de harde schijf van de computer gewoon te klonen. Dat zal de laatste jaren op grote schaal gebeurd zijn, want SSDs zijn veel goedkoper geworden. Het vervangen van de spinning disk met OS voor een SSD is ook heel makkelijk, omdat zoveel vendoren de benodigde software meeleveren.

Met die software en het voortreffelijke open source programma Clonezilla heb ik meerdere harde schijven gekloond. Partitionwizard doet het dan overigens ook goed, maar voor schijven met meer dan 1 OS is Clonezilla in ieder geval sneller. In het archief ligt een aantal spinning disks met OS die naar SSD zijn gekloond. Tot zover bekend gaat het daar steeds om een Windows 7 variant. De schijven waarom de kloon staat zijn inmiddels meerdere keren voorzien van patches, updates en op andere partities draaien Ubuntu versies. De oorspronkelijke HDD lijkt dus nog maar weinig op wat er nu in de machines zit.

Omdat de originele schijven per volgend jaar weinig zinvol meer zijn wordt het tijd die nog eens te inventariseren. Daarna kan worden beslist wat een goede oplossing wordt. Soms zal dat zijn de schijf die nu wordt gebruikt te klonen wat de oorspronkelijke schijf is. Bij de laptopschijven is dat echter een minder logische handeling. De SSDs die daar nu worden ingezet zijn namelijk groter dat wat er aan mechanische schijf geleverd. Daar oversized en kwetsbare USB sticks van maken is weinig aantrekkelijk. Definitieve uitfasering klinkt logischer.

Wat het uiteindelijk gaat worden is nog onbekend. Gelukkig is er nog enige tijd voor alle handelingen. Dat wil echter niet zeggen dat het een onbelangrijk onderwerp is. Het schrappen van Windows 7 mag er immers niet toe leiden dat hardware of software niet meer benut kan worden. En precies dat is het punt van zorg. Iedereen die nu zijn W7 vervangt voor W10 zonder te controleren of ook de oudste back-ups en dragers nog kunnen worden gebruikt neemt bij die migratie een groot risico dat waarschijnlijk pas duidelijk wordt als de nood echt aan de man/vrouw is. Misschien is het beter een bewezen werkende gekloonde W7 schijf achter de hand te houden. Niet voor alle computers, maar wel voor een (1) systeem.

Share: