Niet werkende VPN app wijst op fouten in home directory

Dat de home directory van een Ubuntu machine fouten heeft kan naar voren komen als het niet lukt een app aan de praat te krijgen. Het loont dus de moeite elke foutmelding bij een installatie serieus te nemen.

Home directory kopiëren

Dit voorjaar is de ssd van een computer vervangen voor een groter exemplaar. Ubuntu is wat dat betreft makkelijk. Hoewel klonen van de schijven mogelijk is verdient het de voorkeur een fresh install te doen. Daarvoor is het zaak eerst de te vervangen schijf te updaten. Als daarna op de nieuwe schijf het OS komt zijn beider versies echt gelijk. Daarna is het op papier een kwestie van de home directory van de oude schijf naar de nieuwe kopiëren en klaar is Kees of Klara.

Het kopiëren verliep niet vlekkeloos. Met name het mailprogramma leverde problemen op. Maar omdat het zo makkelijk is daar het profiel van een ander machine (met exact dezelfde accounts) in te hangen is daar verder geen aandacht aan besteed. Een handvol programma’s liet zich niet meer starten en moest als snap worden geïnstalleerd.

Rode vlag en VPN

Met de kennis van nu had dat een rode vlag moeten zijn. Dat drong pas maanden later door, om precies te zijn de afgelopen weken toen geprobeerd werd de app van de VPN dienst te installeren. Dat lukte direct op een machine. Op de machine waarvan de schijf was verwisseld was het geen succes.

De installatie gaf geen foutmeldingen. Het inloggen lukte ook. Na het selecteren van de server gebeurde er niets meer. De app bleef aanstaan maar er werd geen VPN verbinding opgebouwd. Verwijderen van de app en opnieuw proberen gaf het zelfde resultaat. De openVPN verbinding onder Ubuntu slopen en weer opbouwen leverde evenmin iets op.

Home

Na enige heen en weer mailen met de helpdesk kwam de melding voorbij dat iets dergelijks een keer eerder was voorgekomen. Een gebruiker die zijn home had encrypt kreeg de app ook niet aan de praat.

“Home” deed hier het kwartje vallen. Het was daarna nog maar een kwestie van tijd of de fout werd aangetoond. Het aanmaken van een nieuwe user met dezelfde rechten maakte het mogelijk op de machine de VPN app wel aan de praat te krijgen. Dit kon dus geen hardware-machine issue zijn.

Oplossing

Vervolgens is een nieuwe primaire user aangemaakt. Elk programma dat daarbij hoorde kon op de reguliere manier worden geïnstalleerd. Het was nergens nodig naar een snap uit te wijken. Daarna was het alleen nog een kwestie van de bookmarks, de woordenlijsten en het mail profiel uit de “oude” home te kopiëren. Dat leverde weer de nodige problemen op. De rechten moeten worden aangepast. Of dat de fout van de vorige keer was? Nee het moet iets anders zijn geweest, maar niet is uitgesloten dat het ook een rol speelde.

Na een paar uur knutselen is het probleem van de niet werkende VPN app definitief opgelost en tegelijk is iets geleerd over een home directory met fouten.